ROMÂNIA a fost ATINSĂ de un FENOMEN GROAZNIC. Autorităţile sunt ÎN ALERTĂ. Va fi nevoie de 500 DE ANI PENTRU REMEDIERE

Ţara noastră a fost lovită de un fenomen groaznic şi care se răspândeşte cu repeziciune. Autorităţile sunt în alertă, pentru că este vorba de securitatea ţării.

Conform fermierulargesean.ro, un studiu recent arată că agricultura foloseşte 70% din resursele globale de apă dulce, iar 40% din suprafaţa agricolă mondială suferă de efectele fenomenului de eroziune.

Statisticile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) sunt şi mai alarmante: în fiecare secundă pierdem o suprafaţă agricolă de 100 de metri, iar până în 2050, patru miliarde de oameni vor locui în ţări cu deficit de apă.

Şi România a fost atinsă de fenomenul deşertificării, conform Oficiului pentru Studii Pedologice, care a demonstrate că peste 1.000 de hectare sunt acoperite de nisip în fiecare an.

Cele mai afectate zone se află în sudul Câmpiei Române, Dobrogea şi în sudul Moldovei. Datele IPCC (Comitetul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice) arată că o treime din teritoriul României, aproximativ 7 milioane de hectare, şi 40% din suprafaţa agricolă se află în zone cu risc de deşertificare.

Una dintre cauze este legată de distrugerea conştientă a calităţii terenurilor arabile, în special al stratului protector de sol fertil. Terenurile degradate prin eroziune se pot reface, dar este nevoie de o perioadă de aproximativ 500 de ani pentru a se reface 2,5 centimetri de sol.

În aceste condiţii este nevoie ca statul să se implice în asigurarea unei agriculturi responsabile. “Există în acest moment bazele economice care să susţină sau să stimuleze practicarea unei agriculturii intensive şi durabile. Politica Agricolă Comună (PAC) prevede plăţi suplimentare pentru fermierii care respectă anumite condiţii de agromediu, iar noi susţinem adoptarea acelor măsuri care să-i incurajeze pe fermieri să adopte tehnologii şi practici în agricultură care sunt prietenoase cu mediul”, a mai spus Andrei Măruțescu, directorul de comunicare și relații publice Syngenta România și Republica Moldova, firma care a realizat analiza.