Romani, spectatori la filmele iadului

Colegii celor doi romani arestati in Irak au furnizat EVZ filme si fotografii despre care spun ca au fost confiscate si de la arestati. Acestea proveneau tot de la americani.

Celor doi romani arestati de americani in Irak nu li s-a confiscat doar camera video in care se aflau imagini din baza americana Q-West de langa Mosul, ci un intreg "arsenal" de filme si fotografii.

Aceste filme si fotografii sunt, de altfel, o parte dintre probele pe care politia militara a US Army le-a strans din camera lui Nelu Ilie, in momentul in care a fost facuta perchezitia care a urmat retinerii celor doi romani.

Filmele si fotografiile au fost luate de romanii care lucrau in fabricile de apa plata ale Al-Morrell Development de la soldatii americani din Irak, cu care comunicau si aveau relatii de amicitie dupa lunga perioada petrecuta impreuna in baza militara.

"Arsenalul media", care circula in cerc inchis printre soldatii americani, a ajuns in posesia EVZ furnizat de colegii de serviciu ai lui Nelu Ilie si Adrian Ganceanu, care precizeaza ca le-au luat pe CD-uri de la soldatii americani.

O parte dintre muncitorii romani care au fost in Irak si s-au intors acasa cu aceste filme si fotografii incearca sa demonstreze astfel ca ancheta americanilor se sprijina si pe dovezi care circula pe internet de mai mult timp.

Conducerea editoriala a ziarului a decis sa le publice deoarece a remarcat ca autoritatile romane nu au facut public acest caz, iar EVZ considera ca trebuie supravegheat cu mare atentie procesul de ancheta a doi cetateni romani fiindca exista precedente asemanatoare care demonstreaza ca regulile nu au fost respectate si au avut loc abuzuri: atat Abu Ghraib, cat si Guantanamo sunt doar doua exemple.

Fotografiile nu sunt diferite de cele publicate in presa occidentala, obtinute tot de la soldatii americani. Ele infatiseaza interactiunea soldatilor americani cu irakienii, inclusiv acte de violenta in lupta.

Filmul pe care il prezentam in editia on-line, care circula si pe internet, este important pentru ca - reiese din declaratiile muncitorilor romani - este foarte vizionat de soldatii americani.

Mesajul acestuia este foarte clar: cine-si pateaza mainile cu sange american va plati cu viata.

Inregistrarea prezinta cadavre de irakieni si scene de lupta impotriva insurgentilor, motivatia suprema fiind atentatul de la 11 septembrie. Tot in film exista mesaje din Cartea Apocalipsei.

"Pot fi facute de militari"

Ionel Nicu Sava, analist de relatii militare internationale, a fost consultat de EVZ pentru a preciza care poate fi sursa acestor filme si fotografii si la ce folosesc ele.

"Ele nu sunt, oficial, filme de pregatire. O prima ipoteza este ca sunt facute de militari si au o circulatie informala, in randul trupelor stationate in Irak. A doua ipoteza: expunerea armatei americane. Este un Abu Ghraib video. Insa aceste filmulete care circula de mai multa vreme, chiar pe internet, pot avea surse americane, stiut fiind ca exista o puternica opozitie in SUA fata de participarea in Irak. Sunt militari care se opun interventiei in Irak, sunt ONG, media etc." (Laurentiu Mihu)

 

 

 

 

Amploare "Armata" de 700 de romani, la munca in Irak!

In cele sase fabrici de apa plata ale companiei Al Morrell Development s-au aflat, anul trecut, peste 700 de romani care au ajutat la constructia si intretinerea facilitatilor de hidratare in bazele US Army. Numarul muncitorilor era, la un moment dat, mai mare decat cel al militarilor romani prezenti in Irak in Forta Multinationala.

Azi, compania Al Morrell si-a micsorat numarul de recrutari din Romania si se orienteaza spre indieni si pakistanezi.

Horia Mitacu, patronul uneia dintre firmele care a recrutat muncitori din Romania pentru Al Morrell, spune ca media salariilor este de 1.000 de dolari.

"Daca va spun ca jumatate din Romania voia sa mearga acolo pentru banii astia, nu ma credeti. Problema era ca muncitorii trebuiau sa cunoasca limba engleza la nivel mediu, si putini se incadrau. Din 50 de oameni, ei selectau 8 sau 9 maximum.

Asigurare de un milion de dolari!

Pe langa salariu, romanilor le este facuta si o asigurare de viata. In cazul decesului, familiile din Romania ar primi un milion de dolari, iar in cazul accidentelor, muncitorii primesc 1.000 de dolari pe saptamana pana cand reintra in activitate.

Depresiile muncitorilor

Dintre muncitorii subcontractorilor care lucreaza pentru US Army in Irak, pana azi au cazut victime ale razboiului 382 de persoane. Este si cazul romanului Aron Alexandru, ucis langa Bagdad intr-un atac din 11 aprilie 2004, in timp ce insotea un convoi. Acesta era angajat la Bidepa, o firma de securitate.

Cu toate ca au acces la facilitati de care beneficiau si soldatii americani - sala de forta, masa gratuita, salariu trimis direct in contul personal, concediu - romanii muncitori in Irak preiau si problemele militarilor din bazele militare din desert: depresii survenite pentru ca nu au voie sa paraseasca incinta militara, lipsa alcoolului, lipsa femeilor, stari de plictiseala extrema, furtuni de nisip s.a.

Contractele incheiate de Al Morrel cu muncitorii aveau durata de sase luni sau un an, si includeau un concediu platit.

REACTII Autoritatile continua seria de balbaieli in legatura cu romanii arestati

Basescu: a fost o confuzie legata de o eventuala rapire

Dupa ce miercuri a afirmat ca nu stie despre cazul celor doi romani arestati in Irak, presedintele Traian Basescu a revenit ieri asupra declaratiei.

Concentrat asupra altui discurs

Seful statului a sustinut ca Ministerul Afacerilor Externe l-a informat despre retinerea celor doi pe 13 noiembrie 2006. Basescu a explicat ca declaratia sa initiala se datoreaza unei confuzii legate de o eventuala rapire a romanilor, dar si faptului ca era concentrat asupra discursului pe care trebuia sa-l rosteasca in Parlamentul European. 

"Abia aseara (n.r. - miercuri seara) am realizat ca e vorba despre cei doi cetateni despre care fusesem informat de MAE inca din data de 13 noiembrie ca fiind retinuti de politia militara americana pentru ca au facut poze intr-o baza militara", a declarat seful statului.

El a precizat ca ieri a declansat demersurile pentru a afla daca s-a confirmat ca romanii retinuti au fost implicati intr-o actiune de spionaj sau este vorba doar despre un incident. (Clarice Dinu)

Tariceanu: "Chestiune de ordin juridic"

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat ieri ca este in interesul Romaniei sa faca demersuri pentru a sprijini solutionarea situatiei celor doi cetateni romani retinuti in Irak. Tariceanu a aflat din presa despre aceasta intamplare.

"Am verificat daca au existat la mine la cabinet informatii pe acest subiect, din pacate nu au ajuns informatii. In acest moment va pot spune ca am primit o informare de la Ministerul Afacerilor Externe, cu putin timp inainte. (...) Este o chestiune mai degraba de ordin juridic", a declarat Tariceanu". (Ana Jitarita)

 

 

 

 

Situatie Serviciul de informatii externe a precizat ieri, ca dupa verificari, nu rezulta indicii conform carora cei doi cetateni romani au actionat in interesul unor servicii ostile.

"Cei doi cetateni romani au fost surprinsi in timp ce filmau in incinta bazei militare unde lucrau, ceea ce, potrivit celor afirmate de autoritatile militare, constituie o incalcare a reglementarilor interne de securitate ale bazei", potrivit MAE.

SCENE DE RAZBOI