Ademeniti cu salarii "fabuloase", romanii iau calea santierelor germane unde sunt tratati ca sclavii de angajatori care nu respecta legea.
Cei care pleaca sa munceasca in Germania sunt pacaliti, semnand contracte pe care nu le inteleg, in care figureaza ca intreprinzatori privati, ceea ce face ca firmele angajatoare sa nu mai plateasca contributii la stat, iar romani sa munceasca ilegal, relateaza Deutsche Welle Online.
Procuratura germana ancheteaza cazul mai multor muncitori romani care au lucrat pe un santier din orasul Essen si care nu au fost platiti de angajatorul lor timp de cateva luni.
Un subcontractant turc i-a angajat ilegal pe romani ca intreprinzatori privati, fara sa verse astfel contributiile obligatorii la bugetul asigurarilor sociale. Primele estimari releva o paguba in dauna statului german in valoare de cel putin 10.000 de euro. In plus, sumele restante la achitarea salariilor se ridica la alte 30.000 de euro.
Administratia locala din Essen a decis sa vina in ajutorul muncitorilor, fiecare dintre acestia primind un ajutor in valoare de 200 de euro, pentru a avea macar bani de mancare.
La un alt santier, din Aachen, opt romani au intrat in greva dupa ce au aflat ca sunt angajati cu forme ilegale, ei nestiind ca au semnat un contract in care figurau ca intreprinzatori privati.
Incurajati de reprezentantii sindicatului european al muncitorilor migranti, romanii s-au adresat autoritatii pentru combaterea muncii la negru. Controalele efectuate de agenti l-au impins pe contractorul general sa ajunga cat de repede la o intelegere cu reclamantii, astfel incat cei 9.500 de euro restanti au fost achitati, iar formele ilegale de angajare au fost anulate.
In prezent, 40 de romani au apelat la asistenta sindicatului pentru a recupera drepturi salariale in valoare de peste 80.000 de euro.
Indiferent daca munceste legal sau ilegal, un angajat are dreptul la salariul minim prevazut de lege. In constructii acesta se ridica la 8,92 de euro pe ora, potrivit lui Matthias Kirchner, presedintele sindicatului european al muncitorilor migranti. "Insa odata ce au primit banii, ei nu mai pot continua lucrul, pentru ca sunt ilegali", a precizat acesta.
Petrica Crasmaru a muncit si el in Germania, fara a sti ca situatia sa este una ilegala. El a plecat in Germania pentru a munci in constructii dupa ce "un domn din Bucuresti" i-a promis un salariu de 1.500 de euro pe luna.
"Cand am ajuns in Germania, ni s-a zis ca nu vrea sa lucram cu 1.500 euro pe luna, ci ca ne da 7,50 de euro pe ora", a explicat romanul originar din Vaslui, care s-a "trezit" abia dupa ce patronul refuza sa-l plateasca dupa trei luni in care a muncit, in medie, zece ore pe zi. Crasmaru a revenit in tara, fara prea multi bani, de frica autoritatilor germane pe mana carora ar fi fost dat de angajator.