Români la Săptămâna Modei de la Londra

Şase designeri români răspund, în premieră, uneia dintre cele mai mari provocări: prezentarea colecţiilor în cadrul Săptămânii Modei de la Londra.

Evenimentul, organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) din Londra şi conceput de criticul de modă Alin Gălăţescu, reuneşte nume consacrate - Carmen Secăreanu, Iris Şerban şi Agnes Toma -, dar şi revelaţiile din ultimul an - Diana Niţă, Vika Gorencu şi Cristhelen B.

London Fashion Week este o manifestare de modă care gravitează în jurul a două caracteristici esenţiale. În primul rând, este o pepinieră pentru designeri şi, în al doilea rând, se concentrează pe originalitatea ansamblurilor vestimentare, spun criticii.

Acesta este şi motivul pentru care show-urile de modă din capitala Marii Britanii sunt mai puţin comerciale, comparativ, de exemplu, cu Milano. "Londra este, în primul rând, un joc puternic al creativităţii", îşi explică Alin Gălăţescu selecţia.

Românii ţintesc podiumul

În afară de expoziţia de la ICR, unde fiecare dintre creatorii participanţi vor expune între 10 şi 15 ansambluri vestimentare, Carmen Secăreanu şi Iris Şerban îşi vor prezenta colecţiile în cadrul secţiunii ON/OFF a London Fashion Week.

"În primăvară, ne vom axa pe catwalk, urmând ca, anul viitor, să ajungem cu cel puţin un designer în cadrul London Fashion Week", sunt aşteptările în urma prezenţei României la evenimentul de modă.

Ţinutele, lucrate special pentru acest eveniment şi finalizate înaintea debutului sezonului de prezentări pentru colecţiile primăvară- vară, sunt prezentate în cadrul expoziţiei "New Romanian Fashion", organizate de Institutul Cultural Român din Londra. Creativitate românească prin ceţurile londoneze Deşi ne-a mărturisit că are emoţii ca în preajma celui mai mare examen al vieţii sale, tânărul designer Iris Şerban are încredere în propria creativitate şi spune că îşi doreşte ca, în următorul sezon, să îşi urce colecţia direct pe catwalk.

”În afară de Ingrid (Ingrid Vlasov, singurul designer român care prezintă în cadrul Paris Fashion Week – n.r.) şi Rozalb de Mura, familiarizat cu podiumul londonez, niciun alt creator nu a reuşit performanţa de a-şi prezenta colecţiile în cadrul unui festival de modă precum cel de la Londra sau Paris. Noi vom fi acum la On/Off, dar sper ca, din ianuarie, să urcăm pe podium”, ne spune Iris.

Colecţia ei, ”Human Condition”, este o abordare minimalist barocă concentrată în jurul volumelor şi al liniilor. Mizând pe gri, bej şi auriu, designerul a obţinut o colecţie simplă şi sofisticată în acelaşi timp. Cristhelen B. (Cristina Bâtlan) este una dintre reveleaţiile anului în zona designului vestimentar. Cunoscută iniţial drept creatoarea de accesorii a brandului Musette, Cristina a uimit cu vitalitatea şi forţa cu care s-a propulsat, în umra celor patru prezentări pe care le-a susţinut, direct în primul eşalon al creatorilor. La Săptămâna Modei de la Londra, Cristhelen B.vine cu ”White”, o colecţie ca o umbră a unor siluete conturate de lumină şi de parfum de iasomie.

Vika Gorencu a surprins în cadrul Cluj Fashion Week din această primăvară când a adus pe podium o colecţie croşetată. Acum, designerul îşi desăvârşeşte creaţia cu inserţii din sticlă sau pietre semipreţioase.

Tot din cadrul revelaţiilor modei din România face parte şi Diana Niţă. Ea, însă, exprimă feminitatea aproape matematic, cu viziunea unui Picasso al artei vestimentare. Colecţia pe care Diana o prezintă la LFW, ”Tumult”, este de inspiraţie arhitecturală şi futurism spaţial, în care geometria se îmbină cu influenţele cosmice.

Numele colecţiei lui Carmen Secăreanu ne duce cu gândul la un joc de fete în pragul adolescenţei – ”Flowers, Girls, Birds and Design”. Designerul o descrie plastic: ”O grădină artificială magică, plină de flori albe imense şi păsări, în care personajele se miscă ireal, integrate perfect în peisaj, până la contopire”.

Tot la feminitate, dar la aspectul ei forte s-a gândit şi creatoarea Agnes Toma atunci când a conceput colecţia ”Heaven Can’t Wait”. Ansamblurile sale îmbină atmosfera subtilă a anilor ’50, sugerată prin dantelă, cu asimetria geometrică realizată prin umerii supradimensionaţi, toate, echilibrate de drapaje fluide sau controlate.

Cochetând cu subtilităţile diafane ale anilor mijlocului de secol XX, sau cu futurismul şi îndrăzneala creativă ale tânărului secol XXI, colecţiile celor şase designeri sunt pasul înainte pe care moda din România îl face către recunoaşterea internaţională.

  • Expoziţia de la Institutul Cultural Român din Londra va avea loc în perioada 16-21 septembrie.