Români la nunta regală. Ce vor îmbrăca Majestăţile Lor la marele eveniment

Cu numai două săptămâni înainte de nunta regală din Marea Britanie, croitorul oficial al Casei Regale din România, Alexandru Ciucu, dezvăluie câteva dintre secretele ce privesc protocolul vestimentar pentru astfel de ocazii.

Casa Regală a României se află printre primele care au primit mult râvnita invitaţie la nunta prinţului William al Marii Britanii cu domnişoara Kate Middleton, eveniment care va avea loc pe 29 aprilie, la Londra.

În  ianuarie, când directorul de protocol al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Sandra Gătejeanu, a confirmat oficial informaţia, pe buzele tuturor s-a aflat o singură întrebare: „Ce vor purta Majestăţile Sale la nunta prinţului William?”. În urmă cu două luni, „Evenimentul zilei” a adresat aceeaşi întrebare furnizorului Casei Regale a României, croitorul Alexandru Ciucu. Acesta a subliniat că, până în acel moment, nu a primit încuviinţarea Majestăţilor Sale pentru a divulga detalii în acest sens. Între timp lucrurile s-au mai schimbat, iar Alexandru Ciucu vorbeşte pentru EVZ despre protocolul vestimentar şi despre piesele care nu vor lipsi din garderoba Majestăţilor Sale.

Pentru că pe invitaţia oficială la nunta prinţului William cu Kate Middleton la dresscode scrie: “Uniform, Morning Coat or Lounge Suits”, reprezentanţii Casei Regale a României se vor conforma.

"La nunta prinţului William, Alteţa Sa Regală  Principele Radu al României va purta un smoking creat de mine în concordanţă cu limitele impuse de un astfel de eveniment. Era în discuţie şi ţinuta Majestăţii Sale Regele Mihai, dar activităţi neprevăzute au apărut în agenda sa, astfel încât crearea şi realizarea acesteia a devenit imposibilă în timpul rămas”, spune Alexandru Ciucu.

Vestimentaţie impusă de cod

Acesta explică de asemenea că, deoarece dresscode-ul în cazul ceremoniei legate de nunta prinţului William este “Morning Coat” cei invitaţi vor trebui să poarte ori ţinută ”white-tie” în variantă de zi sau cel mai sigur, o redingotă neagră la un rând de nasturi, pantaloni gri cu dungi negre, vestă de culoare gri la două rânduri de nasturi, cămaşa albă cu guler clasic şi manşete duble cu butoni, cravată gri, pantofi negri.

În ceea ce le priveşte  pe doamne, ţinuta Morning Coat presupune o rochie de bal, lungă până la glezne sau până la pământ, din mătase, tafta sau catifea. Rochia va fi accesorizată cu dantelă, perle, paiete sau diferite broderii. “Pantofii trebuie să fie asortaţi la rochie, iar mănuşile până la cot, albe sau asortate rochiei”, adaugă croitorul Casei Regale a României.

Reguli de aur

Potrivit protocolului, doamnele îşi pot scoate mănuşile numai pe durata dineului, iar bijuteriile pe care le pot purta ar trebui să fie Couture sau Vintage. "Ceasul nu ar trebui să existe pe mâna doamnelor la un astfel de eveniment decât dacă are cadranul mascat astfel încât să pară că ar fi o brăţară”, subliniază Alexandru Ciucu.

Dacă pentru ţinuta de zi lucrurile par destul de complicate din punct de vedere al atenţiei pentru detaliu şi a grijii în ceea ce priveşte respectarea protocolului, seara lucrurile par mult mai simple, pentru că atât doamnele cât şi domnii vor purta o manta de culoare neagră peste ţinutele prezentate anterior.

Cât despre greşelile vestimentare la astfel de evenimente, croitorul spune că sunt aproape imposibil de făcut, singura şi cea mai gravă în acest caz fiind nerespectarea codului impus.

Stilistul, contele şi minerul

Casa Regală a României este o reprezentare onorabilă pentru noi la nunta prinţului William cu Kate Middleton, însă nu singura prezenţă românească la evenimentul de la Londra.

Presa britanică anunţa, săptămâna trecută, că printre invitaţi se află şi un conte din România. Este vorba despre Tibor Kalnoky, în vârstă de 44 de ani, descendent al unei familii nobiliare din Transilvania. În prezent, contele Kalnoky se ocupă de administrarea proprietăţile deţinute de prinţul Charles al Marii Britanii în satele Valea Zălanului şi Micloşoara din judeţul Covasna.

Cu un arbore genealogic solid, care îşi întinde ramurile până în secolul al XII – lea, Tibor Kanoky nu este doar nobil, ci şi o persoană cultivată - vorbeşte fluent limbile engleză, germană, franceză, maghiară şi română.

Alt nume românesc legat de nobila nuntă este cel al stilistului Lornad Coza din Baia Mare, care, alături de nume mari sau anonimi,  a participat la competiţia pentru alegerea rochiei de mireasă. Acesta a imaginat o Kate opulentă şi a creat o rochie a cărei grandoare este direct proporţională cu evenimentul căruia îi este destinată - un kilometru de tul, trei metri de mătase, o trenă de şase metri lungime şi peste 1.500 de trandafiri de toate mărimile. Din păcate, românul nu a fost cel ales, numele câştigătorului rămânând încă la nivel de speculaţie. Pe site-ul oficial dedicat nunţii de Casa Regală a Marii Britanii  se precizează că "domnişoara Middleton doreşte ca rochia să fie unul dintre elementele surpriză ale evenimentului". Se aude chiar că viitoarea prinţesă va purta în ziua nunţii nu mai puţin de trei rochii de mireasă.

Un alt nume românesc legat de nunta de pe 29 aprilie din Marea Britanie este cel al bijutierului Ovidiu Pârâianu. Fost miner din Valea Jiului, acum artist plastic, Ovidiu a realizat două inele speciale şi o cheie ornamentală pe care speră să le poată oferi reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, nepotului ei, prinţul William, şi logodnicei acestuia, Kate Middleton, cu ocazia căsătoriei. Bijutierul nu este la primul gest de acest fel. În 2008 el a mai creat un inel inspirit din opera brâncuşiană "Masa Tăcerii", încrustat cu câte patru rubine, brilante şi safire în culorile steagului Franţei. Bijuteria era destinată primei doamne a Franţei, Carla Bruni Sarkozy şi era estimată de el la 6.000 de euro. În cazul bijuteriilor realizate pentru evenimentul de pe 29 aprilie de la Londra, artistul a refuzat să comenteze valoarea lor.