Cătălin Damian, antreprenorul unei companii din Madrid, alături de 13 angajaţi români au început pe 8 ianuarie un protest prin care intenţionează să recupereze datoriile pe care firma spaniolă Obrum le are la ei.
Romtectabi, una dintre cele mai importante companii de construcţii din Spania, cu 200 de angajaţi (180 români). Aceasta trebuie să primească de la reprezentanţii Obrum 700.000 euro, reprezentând valoarea serviciilor prestate. Protestului s-a alăturat şi partenerul de afaceri al românului, Julian Martin.
Din luna 2008, Obrum nu şi-a mai respectat obligaţiile contractuale, astfel că Romtectabi nu a mai putut plăti salariile angajaţilor, datoriile la stat şi facturile spre ceilalţi furnizori. "Trebuie să plătim angajaţii, să dăm bani la Fisc, la asigurările sociale. Oamenii nu şi-au mai primit salariile de câteva luni. Trebuie să plătească şi ei împrumuturile imobiliare, facturile, să mănânce, nu mai au bani", a mai spus Damian.
200 de familii în sărăcie Din acest motiv, Cătălin Damian a început greva foamei pe 8 ianuarie, în faţa sediului Obrum. Românul este disperat din cauza situaţiei sale şi cere sprijin autorităţilor spaniole să obţină ceea ce i se cuvine. Din partea autorităţile diplomatice din Spania, a primit consiliere juridică, discutând în acest sens cu Petre Constantin, consulul României la Madrid, şi Petre Constantin, ataşatul pe probleme de muncă.
„Mi-ar plăcea ca Ambasada României să se implice mai mult şi să fie mediator între noi şi firma Obrum”, a declarat Cătălin Damian, citat de Adevărul. Ca răspuns, Camelia Teodorescu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei a menţionat că se va face tot posibilul în vederea soluţionării acestei probleme.
"Conflictul are două căi de soluţionare: pe cale amiabilă sau în justiţie. Noi am sugerat soluţionarea pe cale legală, în justiţie", a declarat Teodorescu, care a subliniat că acest caz este păstrat în atenţie, autorităţile române din Spania fiind preocupate de starea muncitorilor români aflaţi în astfel de situaţii, a precizat aceasta pentru RTV.