Români ajunşi în SUA cu "vize jurnalistice", acuzaţi de fraude informatice
- Cristian Şt. Vasilcoiu
- 4 august 2011, 13:44
UPDATE: Potrivit surselor Evz, cei doi fac parte din conducerea publicației "Atac la persoană". Doi români care au ajuns în SUA cu "vize jurnalistice" sunt acuzaţi de fraude informatice bancare.
Daniel Gheorghe şi Ionel Cristian Popa, ambii în vârstă de 33 de ani, riscă până la şapte ani de închisoare, fiecare, pentru cele 70 de capete de acuzare, asupra lor fiind descoperite 66 de card-uri bancare falsificate. Sursele Evz spun că cei doi erau de la „Atac la persoană”. Potrivit anchetatorilor din New York, cei doi români au prejudiciat mai mulţi americani cu 17.000 de dolari, falsificând "card-uri cadou" emise de "Dunkin’ Donuts". Ei au compărut deja în faţa Curţii Supreme Regionale din Queens, pledând nevinovaţi.
Potrivit procurorului-şef al Districtului Queens, Richard A. Brown, citat de ediţia online a New York Times, cei doi români au călătorit în Statele Unite ale Americii cu "vize jurnalistice", de turişti.
Ambasada SUA la Bucureşti nu a oferit, până la momentul difuzării acestei ştiri, amănunte asupra modului prin care cei doi cetăţeni români au reuşit să obţină "vizele jurnalistice", dacă ei sunt sau nu, într-adevăr, ziarişti şi, în caz afirmativ, ce redacţii i-au acreditat.
UPDATE: Ambasada SUA se prevalează de confidențialitatea datelor, dar condamnă incidentul
Biroul de presă al Ambasadei SUA la București a răspuns solicitării EVZ: „Legile americane cu privire la confidenţialitate nu permit Ambasadei SUA să ofere ţerţilor informaţii despre cazuri specifice de obţinere sau solicitare a vizei.(…) Regretăm acţiunile bărbaţilor care au fost arestaţi şi le considerăm o nerespectare a integrităţii jurnalistice precum şi o încălcare clară a condiţiilor impuse de tipul de viză obţinută. Nu acceptăm sub nicio formă nerespectarea de către români a condiţiilor impuse de orice tip de viză pentru SUA. Acţiunile menţionate afectează toţi românii care încearcă să intre legal în SUA.“