Imigrate în Canada, în urmă cu 18 ani, Magda Popeanu şi Rucsandra Călin sunt cele două romance care conduc două dintre cele mai importante trei partide de pe scena politică a oraşului Montreal, respectiv Projet Montreal, din care face parte Magda Popeanu şi Vision Montreal, partidul reprezentat de Rucsandra Călin.
Jurnalistul George Sava, de la săptămânalul românesc Pagini Româneşti, din Canada, relatează despre importanţa prezenţei celor două românce pe scena politică locală canadiană şi realizează o scurtă prezentare a celor două candidate.
Povestea celor două românce politiciene
În Canada, politica se desfăşoară pe trei paliere diferite: federal, provincial şi municipal. Spre deosebire de România, unde partidele politice sunt identice la nivel central sau local, în Canada cele care se regăsesc pe unul din cele trei paliere nu au corespondent pe celelalte paliere, chiar dacă, pe alocuri, numele lor poate crea această impresie, cum este cazul Partidului Liberal din Canada şi al Partidului Liberal din Quebec.
În realitate, între PLC şi PLQ există tot atâta legătura cât este între mine şi chinezul Sam Li din Vancouver, adică amândoi suntem canadieni şi vorbim limba engleză.
La nivelul oraşului Montreal există, în prezent, trei partide care se luptă pentru a obţine supremaţia în administraţia locală pentru următorii patru ani: Union Montreal, partidul primarului Gerald Tremblay, care conduce Montrealul de opt ani, Vision Montreal, al doilea partid ca forţă politică şi care reprezintă opoziţia din cadrul Consiliului Local al Primăriei Montreal, şi Projet Montreal, un partid mai nou, dar care va încerca să se impună, pentru a câştiga fotoliul de primar şi a-şi impune candidaţii în cele 64 de districte al oraşului Montreal. Fiecare district înseamnă un loc în Consiliul Municipal Montreal, iar alegerile locale vor avea loc pe 1 noiembrie 2009.
Ceea ce este remarcabil pentru noi, ca români, este faptul că, la viitoarele alegeri, vom fi reprezentaţi de două montrealeze de origine română, Rucsandra Călin şi Magda Popeanu, chiar dacă acestea nu se prezintă la alegeri din partea comunităţii române ca atare. Însă lucrul şi mai interesant este că cele două românce nu sunt simple candidate, ci lideri executivi ai partidelor din care fac parte şi pe care le vor reprezenta la alegeri.
În Canada, românii nu sunt intersaţi de politică La ultimele alegeri locale, spre exemplu, din miile de români care trăiesc în circumscripţia Côte-des-Neiges, doar 600 s-au înscris pe liste, iar dintre ei au votat doar 60. Acum există candidaţi care pot da o motivaţie suplimentară. A avea persoane de origine română la vârful administraţiei locale nu poate fi decât benefic pentru noi, ca români din oraşul de pe malul fluviului St-Laurent.
Magda Popeanu, 18 ani de experienţă canadiană În luna mai, la congresul partidului Projet Montreal de la Montreal, Magda Popeanu, de 53 de ani, a fost realeasă în funcţia de preşedinte al Consiliului de Conducere al Projet Montreal, funcţie pe care o ocupă deja din anul 2006. Originară din Iaşi, Magda Popeanu a imigrat în Canada în 1991, unde şi-a urmat soţul, fugit din ţară de pe vremea lui Ceauşescu. “Am ajuns într-o sâmbătă, iar luni soţul m-a dus să-mi fac actele, apoi am sunat la câteva firme care dăduseră anunţuri şi de miercuri am început să lucrez”. Astfel descrie Magda Popeanu primele momente în Canada. De atunci au trecut 18 ani.
Profesoară de informatică la un colegiu din Montreal, Magda Popeanu a intrat în politică în urmă cu patru ani, când s-a hotărât să candideze din partea partidului Projet Montreal pentru postul de consilier în districtul Côte-des-Neiges. A pierdut, dar prin rezultatul bun pe care l-a obţinut, de 16%, şi, mai ales, prin sprijinul acordat de colegii din Projet Montreal, care ulterior au ales-o în poziţia a doua în partid, după liderul Richard Bergeron, i-au dat curajul să continue. Experienţei politice şi sprijinului colegilor din partid li s-au adăugat în ultimii ani şi studiile de administraţie publică, făcute la Montreal. Pe 1 noiembrie, Magda Popeanu se va prezenta în faţa alegptorilor, iar principalul proiect pe care partidul îl reprezintă este reintroducerea liniilor de tramvai în peisajul urban al Montrealului. Primele tramvaie ar urma să circule pe bulevardele Rene Levesque şi Notre-Dame.
Rucsandra Călin: "venirea în Canada, cea mai importantă realizare" Născută şi crescută în Bucureşti, absolventă a Academiei de Ştiinţe Economice, Rucsandra Călin a ales să emigreze, în 1991, la puţina vreme de la Revoluţia din decembrie 1989, dezamăgită de evenimentele din primele luni ale anului 1990. “Consider că venirea noastră în Canada este una dintre cele mai importante realizări şi mă felicit că am avut curajul necesar pentru a lăsa totul în urmă şi a lua-o de la zero, în cel mai strict sens al cuvântului”, mărturiseşte Rucsandra Călin.
Venită împreună cu soţul şi fiul de şase ani, familia Călin s-a stabilit la Montreal. Rucsandra Călin şi-a amintit repede de anii de studenţie şi a început din nou să studieze economia, la McGill şi la HEC. De 10 ani lucrează la o firmă de investiţii imobiliare din Montreal, coordonator al Departamentului de marketing şi comunicare.
În urmă cu 3 ani, în 2006, a intrat în politica municipală şi a acceptat să se ocupe de problemele financiare ale Partidului Vision Montreal, în calitate de vicepreşedinte pe probleme financiare. După numai doi ani, în mai 2008 şi-a convins colegii din partid că este cea mai potrivită pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al partidului. Rezidentă cu acte în regulă a regiunii Outremont, Rucsandra Călin vrea să reprezinte unul din cele patru districte de aici, în cadrul Consiliului Municipal Montreal, motiv pentru care, la 1 noiembrie 2009, se va prezenta în faţa alegătorilor. Printre proiectele cele mai importante pe care aceasta, alături de liderul şi candidatul partidului la Primăria oraşului Montreal, Benoit Labonte, le va prezenta se numara organizarea Expoziţiei Universale, din anul 2020, la Montreal.
Sursa: Pagini Româneşti