ROLURILE COLOSALE ale maestrului scenei româneşti Mircea Albulescu: "Eu am o ÎNDELETNICIRE pentru care m-a binecuvântat Dumnezeu. Nu sută la sută. Şi-a băgat şi dracul coada 10%"

Într-o viaţă dedicată fillmului şi teatrului românesc, marele actor Mircea Albulescu a adunat peste 80 de roluri în spectacolele de teatru, dispunând de o voce inconfundabilă și de o dezinvoltură cuceritoare în ceea ce privește mișcarea scenică. A jucat în peste 70 de filme şi a interpretat peste 300 de roluri în teatrul radiofonic.

Mestrul spunea că are o "îndeletnicre", nu o profesie, iar rolul său este acela de a face oamenii să vină după el.

"Eu sunt om ca el, ca orice, dar am o îndelenticire pentru care m-a binecuvântat Dumnezeu. Nu sută la sută. 10% şi-a băgat actorul coada. Eu, actorul, vreau să fac să uite de el şi să creadă că e cu mine, de aceea râde, de aceea plânge, de aceea se sperie şi se crispează. Ce a fost la început al meu, să devină al lui. << De ce plângi? De ce? iar el să răspundă: Nu ştiu", spunea maestrul în emisiunea Mic dejun cu un campion, difuzată pe TVR.

"La noi în actorie există această vorbă: "dar dacă" şi "condiţia dată". personajul pe care trebuie să îl joci trebuie să îl cauţi, să-l identifici, să te defineşti pe tine prin el, prin această propoziţie "dar dacă". Cum reacţionează el în această situaţie, iar pentru asta, trebuie să cunoşti "condiţia dată".

Printre cele mai importante filme în care a jucat actorul se numără „Dacii” din 1966, „Mihai Viteazul” din 1970, „Printre colinele verzi” din 1971, „Actorul și sălbaticii” din 1975, „Cursa” din 1975, „Capcana mercenarilor” din 1980, „Cel mai iubit dintre pământeni” din 1992,  „Grecul” sau „Semne în pustiu” din 1996.