Rolul României în NATO. Oportunitățile apărute în contextul războiului

Sursa foto: Arhiva EVZ

Rolul României în NATO ar putea fi unul foarte important, este de părere un fost ofițer CIA. Fostul spion James Acuna, în prezent consultant în securitate și afaceri, crede că țara noastră poate deveni un lider regional și european. El vorbește despre posibilitatea transformării într-un hub de apărare la nivel european, după războiul din Ucraina. Iar acest lucru ar putea atrage numeroși investitori, în special din industria de armament.

Rolul României în NATO ar putea fi unul foarte important, este de părere un fost ofițer CIA. James Acuna s-a retras din activitate, iar în prezent este consultant în securitate și afaceri. Fostul spion este licențiat în Inginerie, la Universitatea din Michigan, și deține un master în Inginerie. Are o experiență de peste 32 de ani în tehnologii avansate, relații externe, securitate și operațiuni speciale.

El a vorbit, în acest context despre oportunitățile pe care le va avea România după războiul din Ucraina. În opinia sa, sa țara noastră se poate transforma într-un hub de apărare la nivel european. Iar acest lucru va atrage numeroși investitori, în special din industria de armament. Rolul României în NATO va crește foarte mult, țara noastră devenind unul dintre liderii zonali. Mai ales că suntem țară de graniță a NATO și a Uniunii Europene.

„România va avea o mare importanță în regiune. România e granița NATO și a Uniunii Europene. România are o mare oportunitate de a fi un hub de apărare în Europa. România are mari oportunități pentru viitori investitori, inclusiv în sectorul militar. România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO. România poate juca un rol de lider în Uniunea Europeană”, a afirmat James Acuna, conform Adevărul.ro.

Pentru a atinge un astfel de obiectiv este nevoie de o clasă politică responsabilă și vizionară. Care să vadă dincolo de micile interese de partid și să propună un plan de țară pe termen lung cu obiective clare și precise. Din păcate, un astfel de plan este o misiune imposibilă pentru politicienii români, din toate paritdele, demagogi și populiști. Aceștia sunt mai interesați de micuțul lor profit electoral și financiar, decât de viitorul țării pe care o conduc.

James Acuna. Sursa foto: Adevătul.ro

Rolul României în NATO ar putea crește

Fostul agent CIA a mai vorbit și despre vulnerabilitățile țării noastre. James Acuna a comentat ultimele incidente cu dronele rusești prăbușite pe teritoriul României. Potrivit spuselor sale, țara noastră nu este în pericol să devină o victimă a Rusiei.

Aceasta pentru că suntem membri ai NATO, protejați de tratatele militare. Mai mult, pe teritoriul României se află amplasat și scutul antirachetă american, iar parteneriatele cu Statele Unite și cu Marea Britanie sunt foarte solide. Astfel, rolul României în NATO ar putea crește în viitorul apropiat.

„Dacă ar fi să vorbesc la vulnerabilități, m-aș referi la bucățile de drone căzute pe teritoriul României în ultimele săptămâni. Rușii atacă orice port pot. Rușii au realizat că România e parte din acea ecuație privind transportul maritim în zona Mării Negre. Însă România e membră NATO. Și asta este ceva esențial. Iar dacă Rusia ar ataca România, toate celelalte țări din NATO ar răspunde. Nu cred că România e în vreun pericol imediat”, a explicat James Acuna.

Vulnerabilitățile Republicii Moldova în fața Rusiei

Totodată, el a evidențiat susținerea pe care România o acordă Ucrainei, de la începutul războiului, din februarie 2022. Fostul lucrător CIA spune că implicarea autorităților române a fost de primă clasă. În aceste condiții, având în vedere rolul României în NATO, este greu de crezut că va fi lăsată singură într-o confruntare cu Rusia.

„România are scutul antirachetă, are parteneriate foarte puternice cu Statele Unite, Marea Britanie și alte țări. România a făcut toți pașii necesari pentru susținerea Ucrainei. România a arătat o implicare de primă clasă de când a început războiul”, a subliniat fostul agent CIA.

Nu la fel de stabilă este situația în Republica Moldova. Țara de peste Prut reprezintă o vulnerabilitate dat fiind influența Rusiei aici. Moscova are propriul plan, de destabilizare a situației economice și politice de la Chișinău. Mai apoi, ar putea atacul și preluarea controlului.

„Cu Republica Moldova este altă poveste, pentru că nu face parte din Uniunea Europeană. Acțiunile rușilor sunt previzibile. Rusia dorește mai întâi să destabilizeze o țară înainte de a o ataca. Au făcut asta în Ucraina timp de 20 de ani”, a mai spus fostul spion american.