Rober Cazanciuc le transmite procurorilor să se concentreze pe recuperarea prejudiciilor. "Legea vă permite să vindeţi, chiar în momentul sechestrării!"

Rober Cazanciuc le transmite procurorilor să se concentreze pe recuperarea prejudiciilor. "Legea vă permite să vindeţi, chiar în momentul sechestrării!"

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat marţi că zona de interes în activitatea procurorilor pentru perioada următoare trebuie să fie şi cea a recuperării prejudiciilor create prin comiterea unei infracţiuni, atât din punctul de vedere al Ministerului, cât şi al partenerilor europeni.

"În momentul de faţă, România are un cadru normativ adaptat realităţii şi, deşi cu o întârziere semnificativă, aveţi la dispoziţie instrumentele ca să impuneţi nu numai sancţionarea penală a persoanei vinovate, dar şi recuperarea prejudiciilor", le-a transmis Cazanciuc procurorilor cu ocazia prezentării raportului de activitate al Ministerului Public pe anul 2014, citat Agerpres.

  • Robert Cazanciuc a recunoscut că este nevoie de timp pentru acomodarea sistemului, însă consideră că utilizarea instrumentelor moderne puse la dispoziţia magistraţilor trebuie să devină o practică uzuală.

"Începând din 2012 există cadru normativ pentru valorificarea anticipată a bunurilor sechestrate, potenţialul său nefiind încă utilizat la nivelul aşteptat la momentul adoptării reglementării. Neutilizarea unor astfel de proceduri înseamnă în primul rând pierderea unor sume importante de bani, ştiţi bine deprecierea numai în materia autoturismelor. Legea vă permite să vindeţi, chiar în momentul sechestrării, banii, evident, fiind puşi într-un cont special, iar dacă persoana este nevinovată la finalul procesului penal, evident, primeşte banii înapoi, dar statul nu mai cheltuieşte sume importante cu depozitarea şi întreţinerea", a arătat Cazanciuc.

El a vorbit şi despre înfiinţarea unei agenţii specializate în gestionarea bunurilor sechestrate şi confiscate în procedura penală, urmând ca până la sfârşitul lunii martie să fie construit cadrul legislativ necesar.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Noua agenţie va pune bazele unui registru unitar, electronic al tuturor creanţelor provenite din infracţiuni. Acest registru va colecta date de la toate autorităţile cu competenţe: poliţie, parchete, instanţe, ANAF. Au fost şi vor urma consultări cu colegii din toate structurile de parchet", a precizat Cazanciuc.

El i-a felicitat pe procurori pentru progresele înregistrate în ultimii doi ani şi i-a asigurat pe aceştia de sprijinul MJ în toate demersurile.

"În urma dialogului avut cu procurorii, am inclus parchetele în programul naţional de investiţii în sediile de instanţe şi parchete şi 18 capitale de judeţ vor beneficia de investiţii substanţiale. Combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei, a crimei organizate, în toate formele de manifestare, trebuie să rămână şi pentru anul acesta priorităţi ale Ministerului Public", a declarat ministrul Justiţiei.