RMN-ul pentru cei cu teama de spatii inchise

Aparatul cu rezonanta magnetica este recomandat si copiilor sau celor care poarta proteze medicale.

Durerile puternice de cap, ametelile repetate, vederea incetosata, miscarea cu greutate a unei maini sau a unui picior sunt semne care v-ar putea trimite catre un centru medical unde va puteti efectua o rezonanta magnetica nucleara (RMN).

Aceasta investigatie este o metoda precisa pentru depistarea leziunilor nervoase, iar aparatul cu care se lucreaza seamana cu un tub. Odata ce ati intrat in acest aparat va pot fi scanate in detaliu diferite regiuni ale corpului, cum sunt capul, coloana, ficatul, caile biliare.

Pentru cei care sufera de claustrofobie, poarta o proteza medicala sau un stent (n.r.  - mic cilindru care mentine vasele de sange deschise) exista si aparate „deschise”. Tot cu aceste aparate sunt investigati si copiii.

Nu pastrati telefonul mobil in buzunar

Inainte de investigatie, medicul si asistenta o sa va faca instructajul. O sa vi se arate camera si aparatul in care veti fi introdus, o sa fiti informat despre zgomotul special pe care acesta il emite, veti completa un chestionar referitor la istoricul medical (veti fi intrebat de ce boli suferiti, daca purtati sau nu o proteza auditiva, un sterilet ori alte dispozitive medicale) si veti semna un document prin care veti demonstra ca v-ati dat acordul asupra investigatiei.

Apoi, veti fi condus intr-o camera unde veti lasa o parte din haine si telefonul mobil, care s-ar putea defecta in timpul investigatiei.

Examenul dureaza maximum 30 de minute

Un examen cu RMN dureaza intre 10 si 30 de minute, timp in care trebuie sa stati nemiscat, astfel incat medicii sa poata obtine imagini cat mai clare.

„Daca RMN- ul este „deschis” puteti comunica, permanent, printr-o statie, cu medicii care stau in camera de comanda”, explica medicul Constantin Zaharia, medic primar radiologie si imagistica la Centrul Hiperdia din Bucuresti. Pentru cei mai fricosi exista inclusiv varianta ca asistenta sa stea impreuna cu ei in camera pe parcursul examinarii.

La RMN, campul magnetic nu este foarte puternic, de aceea este si de preferat pentru copii. „In caz de nevoie, micutilor li se poate face si anestezie”, precizeaza doctorul Ana Magdalena Bratu, medic primar radiologie-imagistica la Centrul Medical Hiperdia.

Un dezavantaj ar fi ca aparatul nu poate investiga inima. Rezultatele examenului sunt gata in aproximativ doua ore. Veti primi un plic, in care se va gasi un film si un CD si o hartie pe care va fi precizat diagnosticul. Cu acestea veti merge pentru amanunte la medicul specialist.

RMN-ul, spun medicii radiologi, nu iradiaza organismul, iar un examen poate fi facut inclusiv de pacientii cu afectiuni oncologice. Pretul unui astfel de examen variaza intre 390 si 550 de lei, dar puteti obtine sprijin si din partea Casei de Asigurari de Sanatate. Prin sistemul de coplata, un pacient plateste din buzunar intre 50 si 100 de lei.

Situatie

In tara, sunt de doua ori mai putine aparate fata de necesar

In mod normal ar trebui sa existe cate doua aparate de rezonanta magnetica la un milion de locuitori. Raportat la populatia Romaniei ar fi nevoie de 50 de RMN-uri.

Presedintele Comisiei de radiologie si imagistica din Ministerul Sanatatii, medicul Gheorghe Iana, spune ca nu avem nici macar jumatate din cat ar fi nevoie, adica in jur de 20 de RMN-uri pe tara.