Sa dam muzica la maxim pentru ca la microfon este chiar Romania.
O Romanie bolnava, care isi canta nevoile, sperantele si, mai ales, suferinta. Si, in nervul versurilor, numeste vinovatii pentru ranile ei.
Dupa 17 ani de la revolutie, ne dam seama ca acolo am ucis doar un dictator, nu comunismul. Am inchis rana, dar am lasat infectia. Astfel, vrem sau nu sa o recunoastem "ceausesti suntem cu totii", chiar daca avem constitutie dupa model austriac si, mai nou, suntem europeni cu acte in regula.
"Ceausescu n-a murit / Ne vegheaza indarjit / Ceausescu e o scoala / Ceausescu e o boala: / E in mine e in tine / E in fabrici si uzine / Azi il poarta fiecare / Ceausescu-n veci nu moare" - Ada Milea.
In scurt timp de la revolutie, am inceput sa ne amanetam. Ne-am amanetat creierele prin toata lumea, ne-am amanetat maini, brate, splina, plamani in Spania, Italia, Portugalia. Ne-am amanetat peste tot . Dar, mai grav, am fost amanetati: FNI si Caritas au vegheat pentru noi, armatele au fost duse in Absurdistan desi putini au inteles impotriva cui lupta.
"Intr-o tara in care nimic nu e ceea ce pare", cum zic Parazitii, am crezut ca suntem destul de implicati daca urmarim stirile la televizor. Dar, fara un public activ, presa nu poate fi a patra putere in stat. Adica, presa ar trebui sa fie cainele de paza al societatii, dar pe cine sa pazeasca daca intreaga Romanie e hipnotizata? Am incercat sa fugim de hipnoza peste hotare. Cei vindecati nu au mai venit insa sa indrepte ceva, cum au facut-o revolutionarii de la 1848, ci s-au complacut in a striga peste gard despre coruptia, prostitutia si mizeria din Romania. "E timpul sa ne redescoperim identitatile / Nimeni nu vrea sa ne recunoasca calitatile / Caci,cultivam prostia, intretinem isteria / Si uitam nume si limba / Cand fugim din Romania / Mentalitatile tre' sa se schimbe / Schimbati imaginea / Hai sa fim lucizi, intoarceti pagina / Istoria arunca umbre lungi si le masoara / Iar prezentul ne striveste daca vrem calea usoara" - Parazitii ( "Mari romani" ).
Un presedinte din Romania post - decembrista spunea ca suntem in plin proces de normalizare. Dupa ce ne-am normalizat cu mineriade si greve anuale in invatamant, am ales cheia, care speram ca va deschide noi orizonturi pentru Romania. Am aruncat-o insa destul de repede si ne-am rezumat la simplul "a trai bine". Desecretizarea nu am folosit-o ca pe o idela oportunitate de a ne trata de virusii comunisti inca existenti, ci ca pe o inutila razbunare. Mai mult, pana si libertatea de expresie castigata am reconvertit-o in ceausistele clisee.
"Ceausescu n-a murit / Istoria ne-a pacalit / Limba lui de lemn se plimba / Incet prin vechea nostra limba" - Ada Milea.
In subiectivitatea noastra, am uitat sa ne facem autocritica. Am uitat sa ne intrebam: Nu suntem si noi vinovati de acest prezent trist? Ne-am mandrit atat de mult cu Revolutia nostra, incat am uitat ca trebuie sa continuam schimbarea.
Ne-am vazut in libertate. Si ce am facut cu ea? Am inteles democratia ca libertatea de a da mita, de a ne bate pe stadioane, de a santaja, de a discrimina, de a ne prostitua. Asta este implicarea nostra activa. Rar am facut un referendum, rar am strans semnaturi pentru o cauza, ba chiar am uitat sa mai votam.
"Vrei promisiuni dar tu nu faci nimic / inc-o data si-nc-o data ma obligi sa ma ridic / si sa urlu surd "se-ntampla in Romania / si salvarea ta nu e presedintia / nici biserica, armata, guvernul sau eu / salvarea ta esti tu". stiu ca pare foarte greu, dar / smulge acest vis / si rupe acea vina / de a sta tacut si-a astepta! / nici un compromis / la care mintea ta se-nchina. " - Luna Amara.
Asadar putem face ceva pentru Romania. Poate ca ea este inca cuprinsa de boala comunista, dar cine a spus ca nu ne putem trata? Da, poate ca Ceausescu in veci nu moare, dar cine a spus ca trebuie ucis? Poate ca e acel rau necesar, de care trebuie sa ne aducem aminte si sa nu toleram orice manifestari asemanatoare. Poate ca in loc de a gasi in comunism vinovati, ar trebui sa cautam solutii pentru Romania noastra bolnava.Cine a spus ca Romania e pierduta?
E drept, suntem niste copii care nu au primit de la parintii lor averi, ci nevoi si responsabilitati. Dar daca macar in Romania copiilor nostri nimic nu se va schimba, marele vinovat esti chiar tu, popor roman de azi! De ce? Pentru ca, asa cum spun tot cei de la Luna Amara, "Romania e a ta!".