Ritli Ladislau la Sănătate, o propunere cu "scheleţi" în dulap

Propunerea UDMR Bihor pentru portofoliul Sănătătaţii are probleme de CV. Potenţialul ministru a fost implicat, în 2002, în scandalul morţii a 20 de bebeluşi la maternitatea din Oradea.

Udemeriştii bihoreni au făcut publică nominalizarea lor pentru scaunul de ministru al Sănătăţii, vacantat de Cseke Attila. Spre deosebire de juristul demisionar, Ritli Ladislau este medic, considerat unul dintre cei mai prestigioşi din branşă, fiind în prezent directorul spitalului din Oradea.

Ca orice politician cu un C.V. presărat de numiri politice şi udemeristul bihorean are câţiva "scheleţi" în dulap: în 2002 a fost demis din fruntea Direcţiei judeţene de Sănătate, fiind făcut responsabil pe linie politică pentru modul defectuos în care a gestionat situaţia de la Maternitatea Oradea, unde, de-a lungul unui an, 20 de bebeluşi au decedat în condiţii suspecte.

"Nepotism", plus o demitere cu bucluc

UDMR Bihor a făcut noua nominalizare din poziţia de cea mai îndreptăţită filială în acest domeniu. Tot această organizaţie îl dăduse şi pe proaspătul demisionar Cseke Attila la Sănătate. Cu toate acestea, promovarea lui Ritli Ladislau pentru acest protofoliu nu este scutită de controverse. Ritli este tatăl lui Ritli Csongor Ladislau, fost director al Spitalului de Recuperare din Baile 1 Mai şi consilier al fostului ministru Cseke Attila, situaţie care ar putea fi folosită de opoziţie pentru a denunţa un posibil nepotism la Sănătate.

Totodată, deşi este apreciat dreptul unul dintre cei mai reputaţi medici din Oradea, Ritli a fost unul din protagoniştii unui amplu scandal. În 2002, pe fondul pasivităţii factorilor de decizie locali, 20 de bebeluşi şi-au găsit sfârşitul în sălile Maternităţii Oradea. În momentul în care această situaţie a devenit publică, mai multe persoane din sistem au fost sacrificate pe altarul intereselor politice şi electorale. Printre ei s-a numărat şi Ladislau Ritli, la aceea vreme şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, care a fost demis din funcţie de ministrul Daniela Bartoş.

Avea să revină ca şef la Autorităţii de Sănătate Publică, în timpul guvernării Tăriceanu, în perioada 2007-2009. Demis din motive politice, din 2010 este director medical al Spitalului Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. Cine se mai încălzeşte pe margine pentru Sănătate

De aceste bube din CV-ul lui Ritli ar putea profita alţi pretendenţi. Cu un Petru Lakatos indezirabil pentru anti-băsescianismul său, atât pentru conducerea UDMR, cât şi pentru democrat-liberali, şi cu un Akos Derzsi ezitant, filiala de Bihor s-ar putea trezi în criză de oameni potriviţi pentru post. Necazul unora, bucuria altora! Cel puţin cinci udemerişti stau în rezervă în cazul în care Prezidiul Uniunii nu va fi de acord cu instalarea la Sănătate a doctorului Ladislau Ritli.

Cu toate că nu şi-au asumat nimic la nivel oficial, organizaţiile UDMR din ţară ar avea pregătite propriile propuneri, deşi Bihorul, care l-a dat şi pe Cseke Attila, are întâietate pentru acest portofoliu. Majoritatea potenţialilor contracandidaţi provin din afara secuimii.

Hunedoara cu ochii spre Prezidiul Uniunii

UDMR Hunedoara ar susţine două nume: prefectul judeţului, Attila Dezsi, şi managerul spitalului municipal Hunedoara, Barna Gavril Bende, fost candidat al filialei pentru un mandat de senator la ultimele alegeri. "Nu am luat nici o decizie, au fost unele discuţii. Domnul Bende este un specialist ce ar putea face faţă funcţiei de ministru al Sănătăţii. Nu ne grăbim cu vreo nominalizare", a declarat, pentru EVZ, Iuliu Winkler, europarlamentar şi lider al organizaţiei.

Nici viceprimarul Clujului, Laszlo Attila, nu s-ar da în lături dacă i s-ar propune această sarcină. La Satu Mare, udemeriştii locali fac lobby pentru senatorul Tiberiu Gunther, iar la Mureş, consilierul Vass Levente este apreciat de unii parlamentari ai Uniunii, ca omul cel mai potrivit. Ofertat la început pentru acest post, deputatul Korodi Attila ar fi declinat propunerea, susţin surse din UDMR. 5 udemerişti cu vise de ministru aşteaptă decizia Prezidiului Uniunii faţă de propunerea filialei Bihor pentru portofoliul Sănătăţii

FILE DE DOSAR

Ce s-a întâmplat în 2002 la Maternitatea Oradea

La începutul anului 2002, 20 de bebeluşi, toţi internaţi la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Oradea, au decedat. Dintre cei 20 de copii, 12 au murit încă din prima săptămană de viaţă. În acel moment, Ladislau Ritli conducea Direcţia de Sănătate Publică Bihor. Ministrul Sănătăţii din acea vreme a dispus o anchetă după ce a descoperit că şefii maternităţii au omis să comunice numărul total de decese înregistrate şi suspiciunile privind existenţa unor infecţii intraspitaliceşti.

După anchetarea cazului, Ministerul Sănătăţii a anunţat demiterea din funcţie a şefului DSP Bihor, Ladislau Ritli, precum şi a directorului adjunct, responsabil cu medicina preventivă, medicul Zoia Bitea. Politia s-a autosesizat în cazul bebeluşilor morţi, însă în cele din urmă s-a dat NUP (neînceprea urmăririi penale).