Rişti să rămâi în stradă dacă nu plăteşti întreţinerea!
- Marian Păv ăla şc
- 26 octombrie 2012, 07:48
Dacă au datorii la întreţinere mai vechi de trei luni, locatarii sunt notificaţi să evacueze locuinţele. În situaţia în care restanţierii sunt cazuri sociale, se pot cere ajutoare de urgenţă de la primărie.
Unul dintre cele mai scandaloase cazuri în care un locatar "a uitat" de plata întreţinerii este din Târgu-Mureş. Un bătrân nu şi-a plătit facturile din 1989 până în prezent, bazându-se pe calitatea sa de revoluţionar. Datoriile acumulate de acesta au ajuns la 100.000 de lei, astfel că întreg imobilul în care locuieşte a rămas fără apă caldă.
- "Mi s-au pus penalităţi abuzive la întreţinere"
"A fost dat în judecată de trei ori de către asociaţie, iar la primărie este un ordin de evacuare pe numele lui. Dar acesta nu poate fi executat, pentru că rău-platnicul are certificat de revoluţionar", explică reprezentanţii Primăriei Târgu- Mureş. Legea 341/2004 prevede ca autorităţile locale să asigure o locuinţă pentru un revoluţionar dacă acesta nu are una. În acest caz, dacă bătrânul este evacuat, primăria trebuie să-i ofere alt spaţiu de trai. Sunt însă şi cazuri când preşedinţii de asociaţii trec la executarea datornicilor mai rapid. Este şi situaţia Elenei Manolache, proprietara unei garsoniere în zona Dristor din Capitală. "Am fost plecată în străinătate şi am închiriat apartamentul. Chiriaşul îmi vira banii în cont, dar nu plătea facturile. După un an şi trei luni, când m-am întors în ţară, am văzut că locuinţa fusese scoasă la licitaţie. Nimeni nu mă anunţase şi nu cred că s-a precedat corect", spune şi bucureşteanca. Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, organizaţie care se ocupă de problemele asociaţiilor de proprietari, recomandă "notificarea datornicilor pentru plata restanţelor la 90 de zile după înregistrarea întârzierilor". Două categorii de rău-platnici: săracii şi rău-voitorii Mihai Mereuţă spune că trebuie totuşi să se facă distincţia între restanţieri. "Este categoria celor care au bani, dar nu vor să plătească. Unii au venituri de 1.700 de lei şi nu dau un leu la întreţinere. Aici ar trebui să se acţioneze rapid". În a doua situaţie, când restanţierii nu se ajung cu banii, "trebuie să se ceară la primărie ajutoare de urgenţă pentru acoperirea datoriilor", conchide specialistul.
Datornicii au lăsat un oraş fără termoficare
După ce populaţia a acumulat datorii record la societatea de termoficare de aproape 50 de milioane de euro, Apaterm Galaţi a intrat în faliment pentru că nu a mai putut să-şi plătească furnizorii. În acest caz, lichidatorul Insolv a trecut la scoaterea apartamentelor la licitaţie. Reprezentanţii Primăriei Galaţi spun însă că nu sunt de acord cu această metodă. "Lichidatorul câştiga un procent de 7% din datoriile recuperate, aşa că era interesat să facă executări. Noi am atacat în instanţă şi am blocat acest procent. În această iarnă nu vor fi evacuaţi decât rău-platnicii din apartamentele aflate în proprietatea primăriei", ne-a explicat Mihai Costache, purtător de cuvnt al municipalităţii gălăţene. CITIŢI ŞI:
- Ce nu plăteşti la întreţinere când lipseşti de acasă