RISCURI mari pentru MOTORUL ECONOMIEI

Anul trecut, exporturile au crescut cu 12% faţă de 2013, dar companiile exportatoare româneşti prezintă riscuri comerciale semnificative, care se pot răsfrânge asupra partenerilor de afaceri locali, potrivit companiei Coface.

Revirimentul explorturilor este specific ţărilor în curs de dezvoltare într-o perioadă post criză, când cererea dinspre tarile dezvoltate cunoaşte o schimbare de structură, iar consumatorii au tendinţa de a înlocui bunurile de calitate superioară sau de lux cu produse inferioare, mai ieftine sau cu o valoare adăugată mai mică, atarge atenţia firma de consultanţă.

Avansul exporturilor, pe fondul unei tendinţe generalizate de depreciere a monedei locale, ne indică o dezvoltare comercială semnificativăa a firmelor autohtone exportatoare.

Însă, atrage atenţia Coface, companiile exportatoare româneşti prezintă riscuri comerciale semnificative, care se pot răsfrânge mai departe asupra partenerilor de afaceri locali

Potrivit unei analize realizate pe un eşention de 400 de companii, reprezentând cele mai importante companii exportatoare de la noi,

- în 2012 6 din 10 companii analizate au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri, 2 dintre acestea înregistrând creşteri de peste 25%.

- În schimb, doar 5 din 10 companii au înregistrat creşteri ale profitului net.

- Creanţele acestor companii au înregistrat un avans mediu de 1%, mai lent decât dinamica cifrei de afaceri per total. Eliminând cele mai importante 6 companii din eşantionul analizat, creanţele totale pentru restul de companii au crescut in medie cu 13%, acesta fiind un prim semnal de alarma, care indică o creştere a afacerilor pe fondul asumării unui risc comercial în creştere.

- Durata medie de încasare a creanţelor a crescut de la 65 de zile, nivel înregistrat în anul 2011, la 75 zile în 2012. Aproape 6 din 10 companii analizate s-au confruntat cu o extindere a duratei medii de încasare a creanţelor, dintre care 3,5 au înregistrat un avans de peste 25%. Pirn urmare, lichiditatea a scăzut cu circa 35%.

- Practic, 4 din 10 companii exportatoare au înregistrat o creştere semnificativă a duratei medii de colectare a creanţelor, şi care şi-au transpus mai departe această nevoie de finanţare către furnizori, prin plata mai tardivă a facturilor.

Furnizorii acestor companii au acceptat termene de plată mai extinse, deoarece clientii lor, firmele exportatoare au creditat comercial, mai departe, clienţii lor internaţionali.

Această dinamică, atrage atenţia Coface, implică riscuri semnificative, deoarece firmele locale nu mai sunt expuse doar comportamentului de plată al partenerilor domestici, ci înregistrează expuneri indirecte (mascate) şi către companii internaţionale, prin livrarea produselor/ serviciilor către exportatori care acceptă termene de încasare mai extinse de la partenerii lor internaţionali. Astfel, o deteriorare a disciplinei de plată în economiile principalilor parteneri comerciali (Germania, Franţa, Italia, Ungaria) se va propaga mult mai rapid în economia reală.

Efecte nefaste:

- Dintre cele 400 de companii din eşantionul analizat, 20 şi-au întrerupt deja activitatea în 2013.

- 40% dintre cele 350 de firme analizate comporta un risc de insolvenţă mare sau peste medie.

- 30% dintre acestea nu efectuează plăţile conform condiţiilor contractuale.

- Pentru 30% dintre aceste companii, Coface nu recomandă expunere de credit comercial (plata la termen).