O regiune turistică din Bihor este transformată într-o uriaşă groapă de gunoi. Anual, localnici şi turişti deopotrivă aruncă tone de mizerii în Defileul Crişului Repede. Autorităţile locale sunt depăşite de situaţie, iar organismele de mediu evită să îi amendeze pe cei care lasă deşeuri în locuri interzise. În această situaţie, cantităţi impresionante de flacoane şi pungi sunt duse de ape peste graniţă, în Ungaria.
Considerată una dintre cele mai frumoase zone din Bihor, datorită peşterilor, cascadelor şi peisajelor idilice, defileul Crişului Repede este ocolit de turişti pentru că locul este la pur şi simplu sufocat de gunoaie. Tone întregi de mizerii aruncate de localnici şi de turişti inundă suprafeţe întinse din apropierea unor arii protejate. "În 2014 de pe râul Crişul Repede am colectat în medie 99 de metri cubi de deşeuri, dintre care 80% sunt pet-uri", a detaliat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, pentru digi24.ro.
"Noi facem eforturi disperate pentru a menţine curăţenia pe lângă Crişul Repede. Din păcate, nu suntem în stare ca să facem curăţenia continuă, nici din punct de vedere al resurselor umane şi materiale", susţine Ioan Hasas, viceprimarul comunei Vadu Crişului. Situaţia îi afectează pe cei care au pensiuni în zonă. Recunosc că numărul turiştilor ar putea fi mai mare dacă locul ar fi curăţat de deşeuri.
"Am putea avea aici o zonă care să le depăşească pe toate în România, dar trebuie lucrat la bunul simţ." "Să avem şi puţină mentalitate să facem curat mai des şi să nu aruncăm în Criş orice."
Este o atitudine pe care autorităţile ar putea să o impună prin amenzile cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei. Însă nu au dat nicio sancţiune. "Garda Naţională de Mediu a efectuat 37 de controale în 2014 vizând igienizarea cursurilor de apă. Nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, decât avertismente", confirmă Viorel Ţepele, directorul Gărzii de Mediu Bihor.
"- Pentru un pet să dai o amendă de 3 mii, 6 mii de lei nu ştiu cine le-ar plăti. - Astfel se adună mii de pet-uri! - Da, din păcate se adună mii de peturi", a declarat Alexandru Halasz, inginer de mediu, potrivit digi24.ro.
Ignoranţa turiştilor şi neputinţa autorităţilor fac ca flacoanele şi pungile din plastic să fie duse de râu până în Ungaria. "În Ungaria, pe cursul Crișului, pe cursul Tisei, chiar în Dunăre ajung deșeuri și din județul Bihor", a remarcat ecologistul Mihai Togor. Ecologiştii bihoreni vor participa în luna martie, alături de pescarii din Ungaria, la o acţiune de curăţare a malurilor Crişurilor, de ambele părţi ale graniţei.