Administraţia Naţionale 'Apele Române' (ANAR) a efectuat pregoliri ale lacurilor de acumulare, în principal în zonele administraţiilor bazinale de apă (ABA) Prut, Siret şi Dobrogea-Litoral, reactualizând totodată analiza volumelor disponibile în lacurile de acumulare şi din celelalte bazine hidrografice, informează Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP).
"ANAR va asigura în continuare permanenţa şi organizarea personalului de intervenţie pe întreaga perioadă a desfăşurării evenimentelor hidrometeorologice, iar acolo unde capacitatea proprie de intervenţie este depăşită, se va solicita sprijinul IGSU. Este necesar să se acţioneze în conformitate cu regulamentele de exploatare coordonate, existente la nivelul fiecărui bazin hidrografic, prevederi care obligă toţi deţinătorii de lucrări hidrografice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, inclusiv SC Hidroelectrica şi ANIF, să îşi coreleze măsurile şi acţiunile de intervenţie pentru diminuarea efectelor inundaţiilor", a declarat secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, în cadrul Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU)., potrivit agerpres.ro
Ministrul de resort, Ioan Deneş, a convocat marţi după-amiaza CMSU pentru stabilirea măsurilor care trebuie luate de entităţile aflate în subordine, având în vedere prognoza meteorologică din perioada imediat următoare.
În cadrul întâlnirii s-au reanalizat situaţia şi prognoza hidrometeorologică actuală, inclusiv avertizările meteorologice şi hidrometeorologice emise pentru perioada următoare. Astfel, informaţiile prezentate de specialişti cu atribuţii în domeniu arată că în intervalul următor vor continua să cadă cantităţi importante de precipitaţii, pe areale extinse, iar zonele cele mai expuse acestor fenomene sunt Dobrogea, nordul şi estul Moldovei şi zonele de deal şi de munte ale Carpaţilor Orientali şi Meridionali.
Potrivit sursei citate, ANAR va monitoriza în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă, iar în funcţie de evoluţia evenimentelor va furniza informaţii suplimentare.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, valabilă de marţi, ora 11:00, până miercuri, la ora 21:00.
Astfel, în Dobrogea, vor fi intervale de timp în care va ploua abundent şi se vor acumula local cantităţi de apă de 40 - 50 l/mp şi, izolat, 70 - 80 l/mp.
De asemenea, în acelaşi interval, Capitala şi alte 23 de judeţe din jumătatea de est a ţării, centru şi vest se vor afla sub Cod galben de ploi şi vijelii. Potrivit meteorologilor, îndeosebi în regiunile estice, sud-estice şi în toate zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse local torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp.
ANM precizează că instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată până la sfârşitul acestei săptămâni