Copiii mai mici de şase ani, cărora li se permite să petreacă mult timp la televizor sau să se joace „în neștire” pe calculator riscă să dezvolte boli de inimă în viitor, avertizează specialiştii.
Un studiu efectuat la Universitatea din Sydney pe 1.492 de copii de şcoală primară a demonstrat că micuţii care stau „lipiţi” de ecranul televizorului/computerului au vasele de sângele de la nivelul ochilor îngustate, ceea ce este un semn de avertizare timpurie a riscului crescut de boli de inimă sau de hipertensiune arterială.
Copiii testaţi petreceau în medie 1,9 ore pe zi uitându-se la televizor sau jucându-se pe calculator şi doar 36 de minute cu o activitate fizică. Pentru a contracara din efectele nevaste asupra sănătaţii, secretul este ca timp de o oră pe zi, copiii să facă mişcare. „Înlocuind o oră pe zi din timpul petrecut în faţa televizorului/computerului cu activitate fizică este suficient pentru a elimina riscurile care ameninţă inima copiilor”, a subliniat dr. Bamini Gopinath, coordonatorul studiului.