Premierul Ludovic Orban a anunțat că programul teraselor va fi prelungit cu o oră. Astfel, în loc de ora 23.00 acestea vor fi închise la ora 24.00.
El a spus că decizia urmează să fie integrată în hotărârea de prelungire a stării de alertă, care va fi prezentată în această seară.
„Am avut mai multe solicitări legate de prelungirea programului până la ora 24 pentru terase și mi-am dat acordul. Va exista o decizie, dacă nu cumva a și fost aprobată, a CNSU, pentru a prelungi programul până la ora 24”, a declarat Ludovic Orban.
El a spus că vor exista și alte modificări, dar că sunt „chestiuni mai mici”.
„Altele sunt chestiuni mai mici, legate de prezența la loturile naționale a sportivilor care activează în alte țări - să se permită fără a se aplica regulile de izolare. De asemenea, chestiuni legate de diplomație și de corpul diplomatic”, a adăugat premierul, potrivit TVR.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, la sfârșitul lunii iulie, Hotărârea 37 prin care propune ca programul teraselor şi al sălilor de jocuri de noroc să fie interzis în intervalul orar 23,00 - 06,00.
„Nu se închide nimic, deci, după ora 23,00, anumite activităţi, unde, de regulă, după ora 23,00, există riscul de transmitere a virusului, vor fi închise. (...) Analizăm dacă o aplicăm la nivelul întregii ţări sau o aplicăm numai la nivelul zonelor, de exemplu, la mare, în judeţe unde există un nivel de răspândire mai larg, asta analizăm. De asemenea, e o măsură care este legată de limitarea persoanelor care sunt servite la numărul de locuri aflate pe scaune, pe terase, tocmai pentru a evita aglomeraţiile pe terase”, a declarat atunci Orban.
El s-a referit la acea dată şi la măsura privind obligativitatea portului măştii şi în aer liber, acolo unde este imposibil să se evite aglomeraţia şi interacţiunea foarte apropiată între oameni.
„Poate fi la târguri, de exemplu, sau în anumite pieţe unde nu există distanţe foarte mari, de asemenea se poate impune pe faleză. De exemplu, am primit sesizări din partea prefectului de Galaţi, pe faleză este furnicar literalmente şi este aproape imposibil să te protejezi din cauza numărului foarte mare de persoane care sunt pe faleză. Deci, există locuri în aer liber în care nu se poate evita aglomeraţia şi, aici, specialiştii au venit cu propunerea să stabilim obligativitatea portului măştii în anumite locuri, staţii de aşteptare de exemplu.
Gândiţi-vă că sunt fabrici în care se iese de la program şi se aşteaptă transportul, de multe ori ei se bulucesc acolo, stau unul lângă altul şi le este foarte greu să păstreze distanţa”, a arătat Orban.