Oamenii de știință americani au realizat un rinichi artificial, care elimină nevoia de dializă

În SUA, peste 100.000 de pacienți se află pe lista de așteptare a unui posibil donator de rinichi. Nu mai puțin de 3.000 de noi pacienți sunt adăugați pe această listă în fiecare an. În medie, un pacient trebuie să aștepte 3,6 ani pentru efectuarea unui transplant viabil. În tot acest timp, pacienții trebuie să facă dializă și doar unul din trei supraviețuiesc mai mult de cinci ani fără transplant. Toate acestea s-ar putea schimba deoarece oamenii de știință au realizat primul rinichi artificial.

Este vorba de un bio-hibrid care folosește celule renale vii, împreună cu o serie de microcipuri specializate, alimentate de inimă, care filtrează reziduurile din fluxul sanguin. Rinichiul artificial nu mai prezintă problema legată de compatibilitatea donatorilor sau posibilitatea de respingere a țesuturilor.

Pentru a rezolva această criză medicală, William Fissell de la Universitatea Vanderbilt și Shuvo Roy de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), au lansat Proiectul pentru Rinichi. "Putem să ne bazăm pe experiența de 60 de milioane de ani a Mamei Natură, în materie de cercetare și dezvoltare, și să folosim celule renale care, din fericire pentru noi, cresc fără mari dificultăți în condiții de laborator, după care putem să le creștem într-un bio-reactor al celulelor vii", a explicat domnul Fissell într-un articol publicat recent de Research News Vanderbilt. Acesta susține că bio-reactorul poate face deosebirea dintre substanțele chimice reziduale și substanțele nutritive care trebuie reabsorbite de organism.

Rinichiul artificial poate fi introdus în organism printr-o operație chirurgicală obișnuită și s-a dovedit că funcționează eficient. Acest rinichi are mai multe microcipuri controlate de inimă și elimină toxinele din sânge asemenea unui rinichi normal. Rinichiul artificial are 15 microcipuri dispuse unul peste celălalt, care acționează asemenea unor filtre. Acestea vor reține celule renale vii, care vor crește în jurul microcipurilor și se vor comporta la fel ca un rinichi real. În prezent, inginerii muncesc din greu la testarea fiecărui detaliu al dispozitivului pentru a se asigura că fluxul sanguin poate trece în siguranță, fără a crea cheaguri sau alte vătămări la nivelul rinichiului.

Această soluție a funcționat până în prezent, iar gradul de respingere a fost zero. În curând, vor începe studiile pe oameni, iar cercetările au rezultate foarte promițătoare, astfel încât toată lumea speră că s-ar putea elimina nevoia de a se face dializă.