Rin Grand Hotel, nesigur în caz de incendiu

EXCLUSIV EVZ. În urma articolului publicat de "Evenimentul zilei" pe 21 noiembrie, care denunţa faptul că Hotelul Rin Grand funcţionează fără autorizaţie, deşi în aprilie a fost amendat de inspectorii Ministerului de Turism, proprietarii acestuia au depus actele chiar în ziua apariţiei materialului.

Dosarul a fost însă din nou incomplet, marele absent fiind avizul PSI. Fraţii Negoiţă, proprietarii de la Pro Hotels, au avut, la începutul anului, o tentativă de intrare în legalitate, dar documentaţia a fost respinsă din acelaşi motiv. Acum, aceştia mai au răgaz până la finele lunii ianuarie pentru a se conforma. Siguranţa în cazul incendiilor este un aspect important, mai ales în cazul unui colos cum este Hotelul Rin Grand - care are 1.459 de camere. Un aspect important este acela că aici a avut loc un incendiu chiar înainte de finalizarea construcţiei.

Reprezentanţii Inspectoratului Dealu Spirii spun însă că cei doi fraţi, a căror avere îi propulsează printre cei mai bogaţi 300 de români, s-au încurcat în acte şi au modificat proiectul în mai multe rânduri, ceea ce a făcut imposibilă acordarea unui aviz.

Unul dintre documentele care au stat la baza Autorizaţiei de Construire a fost avizul de securitate la incendiu pentru proiect, eliberat de specialiştii brigăzii în 2006. Hotelul a căpătat însă contururi diferite faţă de planul iniţial, astfel că Primăria Sectorului 4, prin Serviciul Disciplina în Construcţii, a emis un proces-verbal de constatare şi sancţionare, dispunând intrarea în legalitate.   Amendă de la primărie

Rin Grand Hotel a obţinut abia în noiembrie 2008 un nou Certificat de Urbanism pentru „intrarea în legalitate a construcţiei“, precum şi avizul Inspectoratului de Stat în Construcţii. „La această dată se analizează solicitarea de avizare din punct de vedere al securităţii la incendiu a noului proiect, în vederea obţinerii unei noi Autorizaţii de Construire, urmând ca ulterior să se poată trece şi la procedura de autorizare a obiectivului din punct de vedere al securităţii la incendiu. Termenele de obţinere a acestor avize depind însă strict de termenele de solu- ţionare a măsurilor de securitate la incendiu impuse prin reglementă rile naţionale în vigoare“, se arată în documentul trimis de pompieri. Asta, în condiţiile în care hotelul este deschis din octombrie 2007.

În replică, proprietarii hotelului spun că au depus toate eforturile pentru obţinerea avizelor, dar în calea succesului lor a stat legislaţia românească. „Este o lege din anii ’70, neactualizată, care dă o abordare rigidă. Nici nu prevede autorizarea unor clădiri atât de mari. Am înţeles că anul viitor va intra în vigoare legea europeană, care e mai lejeră. După regulile acesteia, ne încadrăm“, susţine Ionuţ Negoiţă, unul dintre proprietarii firmei. Acesta acuză şi lipsa de cooperare a autorităţilor: „Ne-au tot plimbat. Veniţi săptămâna viitoare, aduceţi încă un act, şi tot aşa“. Au ars două milioane de euro

Rin Grand Hotel a trecut deja printr-o adevărată probă de foc, în vara anului trecut. Flăcările au cuprins o latură a clădirii şi au distrus, pe o suprafaţă mare, materialele inflamabile cu care fuseseră placaţi pereţii exteriori.

Un muncitor a fost rănit grav după ce, speriat de amploarea focului, a sărit de la etajul întâi al clădirii. Pompierii s-au chinuit două ore să stingă incendiul, din cauza accesului dificil al autovehiculelor în apropierea clădirii. Pagubele materiale s-au ridicat la circa două milioane de euro. Cel mai mare hotel din Europa, situat în apropierea târgului de maşini Vitan, are 15 etaje şi 36 de săli de conferinţe.

Citiţi aici articolul publicat de „Evenimentul zilei“ pe 21 noiembrie.

Citiţi şi:   Noile hoteluri au stele improvizate