Ridurile, alungate cu injecţii

Urmele lăsate de trecerea timpului pot fi uşor corectate graţie tehnologiei moderne.

Injecţiile cu substanţe care „umplu“ ridurile sunt cele mai la îndemână metode. Preţurile lor variază între 200 şi 500 de euro, iar durata procedurilor nu depăşeşte o jumătate de oră. Pot fi făcute în orice anotimp, chiar vara, dar o săptămână nu trebuie să vă expuneţi la soare.

Nu uitaţi şi de metodele naturale care vă protejează pielea: odihnă multă, hidratare corespunzătoare, evitarea tutunului. Pielea are un aspect elastic datorită colagenului, acidului hialuronic şi elastinei, substanţe care intră în compoziţia ei. Pe măsură ce organismul îmbătrâneşte, cantitatea acestor substanţe scade, însă ele pot fi reinjectate pe cale artificială.

> Colagenul bovin. Extras din pielea animalelor, colagenul bovin este un tratament cosmetic destul de folosit, încă din 1980. „Nu este recomandat persoanelor sensibile, deoarece pot experimenta diferite reacţii alergice“, avertizează medicul Ardeshir Vahidi, chirurg estetician la Spitalul Euroclinic din Bucureşti. Avantajul acestor injecţii este că sunt mai ieftine decât alte tratamente. Înainte să alegeţi această procedură, este bine să faceţi câteva teste pentru a vedea dacă sunteţi alergici.

> Acidul hialuronic. Este o procedură minim invazivă, dar are efect numai pe termen scurt. „Rezultatele se vor menţine pe parcursul a două-trei săptămâni. Recomand această procedură în special pentru nunţi, petreceri“, sugerează medicul Ardeshir Vahidi. Reacţiile alergice se manifestă extrem de rar, iar repetarea tratamentului diferă de la produs la produs şi se poate face de la şase luni la un an. > Colagenul uman. Substanţa este produsă cu ajutorul unor culturi de celule. A început să fie folosită în anul 2002, însă şi aceasta, ca şi colagenul de la animale, poate provoca reacţii alergice. Procedura trebuie repetată la fiecare trei-şase săptămâni. > Grăsimea de pe coapse. Grăsimea recoltată de pe burtă, coapse, fese poate corecta ridurile feţei. Această intervenţie trebuie repetată de două-trei ori pentru a obţine rezultate definitive. În ceea ce priveşte riscurile, pot apărea denivelări şi dacă resorbţia este asimetrică, dar acest lucru se întâmplă în puţine cazuri. Durata intervenţiei este de maximum o jumătate de oră şi se face sub anestezie locală. > Colagenul artificial. Această procedură este minim invazivă, se face cu ace extrem de subţiri şi este recomandată pentru ridurile fine. „Colagenul artificial este uşor absorbit de organism, în unele cazuri chiar mai bine decât colagenul uman şi cel bovin“, precizează medicul Ardeshir Vahidi. > Acid polilactic. Acest acid stimulează ţesuturile să fabrice colagen, este folosit de câţiva ani şi nu dă reacţii alergice. Marele dezavantaj al acestei substanţe este că nu produce efecte imediate. „Rezultatele apar tardiv, la o lună după intervenţie“, specifică medicul Ardeshir Vahidi, adăugând că este posibil să se manifeste şi reacţii inflamatorii. > Hidroxiapatitul de calciu. Studiile arată că acest gel injectabil este bine tolerat de organism. „Nu apar îngroşări inestetice şi nici reacţii alergice. Dacă este injectată corect, această substanţă dă rezultate foarte bune“, spune medicul Ardeshir Vahidi. > Polimetil metacrilat. Gelurile de umplere cu polimetil metacrilat sunt relativ noi pe piaţă. Iniţial erau folosite, ca un „ciment“, în chirurgia ortopedică. Efectul acestor substanţe este pe termen lung.