'Rezultatele' României în lupta anti-corupție aduc reale consecinţe asupra drepturilor omului: Vânătoarea Alinei Bica!

'Rezultatele' României în lupta anti-corupție aduc reale consecinţe asupra drepturilor omului: Vânătoarea Alinei Bica!

Un raport al MCV al Comisiei Europene pentru România de la sfârşitul lunii ianuarie arată că lupta împotriva corupţiei nu este lipsită de rezultate. Pe de altă parte însă, povestea Procurorului General pentru Crimă Organizată, Alina Bica, scoate la iveală implicaţiile pe care aceste rezultate le presupun, traduse în acţiuni de încălcare a drepturilor omului, aceasta fiind pusă în vizorul DNA.

"M-am simţit ca într-o scenă de film. Conduceam, când am fost blocată de 3 maşini. Au coborât şi m-au întrebat dacă am un avocat personal iar eu le-am explicat că nu mă ştiu suspectă de ceva, iar ei mi-au replicat <<nu încă, însă vei fi curând.>>. Am fost sigură în acel moment că situaţia nu va rămâne aşa, ci se va înrăutăţi.", a declarat aceasta pentru jurnaliştii euroreporter.

În România, punerea în arest a unui procuror presupune permisiunea Curţii Supreme a Magistraturii iar aceştia au respins cererea la adresa Alinei Bica. La 24 de ore, declară aceasta, Laura Kovesi, şef al Direcţiei Naţionale de Anticorupţie, a mers personal la Curtea Supremă cu scopul de a pune presiune asupra deciziei magistraţilor. Alina Bica a fost în cele din urmă reţinută şi, foarte curios a fost faptul că nu a fost închisă în locul obişnuit al arestului preventiv. Mai mult de atât, Bica a fost transferată într-un penitenciar în care îşi ispăşeau pedepsele aproape jumătate din cei pe care ea însăşi i-a condamnat.

Motivul din spatele acestei sentinţe a fost că în România autorităţile închid în astfel de penitenciare persoane extrem e importante, bănuite de fapte de corupţie, pentru a le opri din a mai face asta pe viitor. Reprezentantul Institutului Democratic din Londra, Patrick Bashman, a catalogat acest tip de arest preventiv drept unul de tip Orwellian. Acesta a mai subliniat faptul că în România, membrii familiei celui acuzat să fie de asemenea puşi sub diverse acuzaţii, special pentru a pune presiune pe aceştia în căutarea unor dovezi, lucru care s-a întâmplat şi în cazul Alinei Bica.

Soţul său, care lucrează în agricultură a fost acuzat de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 16.000 de euro, acuzaţii ce nu au putut fi susţinute în faţa judecătorilor şi nici autorităţile fiscale ori cele penale nu au depus plângere împotriva acestuia. Soţul Alinei Bica însă, declară că procurorii au indus voit în eroare presa centrală să creadă că prejudiciul a fost de cca. 6 milioane de euro, publicaţiile punctând sistematic acestea la vremea respectivă. Acuzaţiile într-adevăr nu au fost susţinute însă imaginea familiei Bica a fost în mod clar pătată. Avocatul Alinei Bica, Laura Vicol a fost de asemnea reţinută şi susţine că motivul ar sta în nenumăratele apariţii la televizor în scopul apărării clientei sale. "Totul parcă era rupt din anii '50 când comuniştii erau la putere şi dacă erai etichetat inamic al statului, te luau de pe stradă, te băgau într-o dubă, te închideau şi îţi terorizau familia", a mai declarat Alina Bica.

Acuzaţiile aduse acesteia au fost: abuz de putere, acuzaţie care în mod oficial nu există nicăieri în lume. Bica pune acuzaţiile aduse în seama faptului că superviza o serie de cazuri de importante, cum ar fi redeschiderea unui dosar ce viza un suspect asupra căruia se deschisese urmărirea în urmă cu 8 ani, ea cerându-le procurorilor să se înceapă urmărirea penală ori să fie închis dosarul. Acuzata a explicat ulterior că luase o decizie normală deoarece din punctul său de vedere 8 ani înseamnă o perioadă prea lungă pentru instrumentarea unui dosar fără ca măcar să fie dispusă începerea urmăririi penale, mai târziu fiind acuzată ca a primit 17.000 de euro pentru închiderea dosarului respectiv.

"Cariera mea  este viaţa mea. Timp de 18 ani am lucrat fără pată, fără suspiciune. Cum au reuşit ca peste noapte să mă transforme într-o coruptă? Sunt extrem de mândră de reuşitele mele şi de munca depusă. De la studiile mele de la Sorbona şi pregătirea în Statele Unite, am făcut totul pentru a fi cea mai bună în ceea ce fac. Am avut visuri de a-mi transforma ţara într-una mai bună. Am mers la Convenţia Oracle pentru a reuşi crearea în România a primului server de informaţii privat. Am adus la DIICOT un server similar cu cel folosit de autorităţile fiscale din Texas. Mereu am încercat să aduc serviciului mai multe resurse. Era incorect pentru că, deşi ne luptam cu probleme majore ca traficul de persoane, de droguri sau de materiale nucleare, primeam constant mai puţini bani decât celelalte servicii, inclusiv DNA care se lupta cu darea şi luarea de mită şi traficul de influenţă. Mereu am încercat să fac lucrurile cât de bine s-a putut. Chiar şi-au putut imagina că eram dispusă să arunc totul pe geam pentru 17.000 de euro? Şi dacă era să-mi pătez reputaţia imaculată nu o făceam pentru un peşte mai mare? Nu sunt coruptă şi nu voi fi niciodată. Dar dacă voiam să devin coruptă, cu siguranţă o făceam pentru o sumă mult mai mare. Aceste acuzaţii nu au nicio logică", a mai declarat Alina Bica.

Articol în curs de actualizare.