Rezultate finale bacalaureat 2011. "În multe licee, şcoala a ajuns o pierdere de vreme"

Mentalitatea bazată pe trişat a românilor şi faptul că educaţia este susţinută doar în liceele de elită, în restul şcoala fiind o pierdere de vreme, sunt motivele pentru care anul acesta, la bacalaureat, s-au înregistrat cele mai slabe rezultate din istorie. Verdictele sunt date, într-un interviu acordat EVZ, de două tinere liceene, selectate într-un program naţional de pregătire a viitorilor lideri, realizat de fundaţia "Leaders", care pregăteşte cei mai buni 1.000 de elevi din ţara să devina liderii generaţiei viitoare.

Alexandra Dumitrache şi Bianca Grigoraş promit să devină doi dintre liderii generaţiei de mâine. Amândouă sunt eleve în clasa a XI-, se vor lovi în doi ani de Bacalaureat şi nu văd deloc cu ochi buni ce se petrece în şcoală românească. Cum poate părerea lor este cea mai obiectivă – nici nu au dat Bac-ul acum pentru a fi sub influenţa emoţiilor, nici nu privesc examenul prin ochii oamenilor maturi care cred că pe vremea lor se învăţa - vă invităm să vedeţi cum analizează doi tineri Bacalaureatul 2011 şi şcoală din România. Alexandra Dumitrache Alexandra este elevă la Colegiul Naţional “Cantemir Vodă" din Bucureşti, a terminat clasa a X-a şi este preşedinta elevilor din această instituţie. Bianca-Leontina Grigoraş a terminat tot clasa a X-a la Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" Bucureşti.

"Pregătirile au părut a fi de război" EVZ: Cum vi s-a părut Bacalaureatul din acest an? Alexandra: Părerea mea este că rezultatul îngrijorător pe care îl vedem astăzi este şi rezultatul subiectelor net mai grele faţă de cele de anul trecut. Olimpicii internaţionali dau Bacalaureatul cu trei săptămâni mai devreme, deci şi subiectele lor au constituit un model, asta la matematică.

Bianca: Pregătirile pentru Bacalaureat au părut a fi unele de "război" , cu camere de supraveghere, poliţie. S-a creat o atmosfera foarte tensionată la acest examen şi nu mă miră deloc gradul mic de promovabilitate. Şi presiunea care a apăsat pe umerii elevilor cred că a fost cea care a contribuit în mare măsura la aceste rezultate.

"Nu am o părere foarte bună”

A fost în opinia voastră un Bacalaureat mai corect sau totul a fost doar de faţadă? Alexandra: Din punct de vedere al copiatului, da, a fost mai corect. Organizarea a fost mult mai bună, dar conţinutul subiectelor a fost mult în defavoarea elevilor.

Bianca: Eu în general nu am o părere foarte bună despre modul în care în multe locuri se face educaţia în România. Tind să cred că a fost mai mult de faţadă această promovare intensă a măsurilor luate brusc pentru a fi demonstrată grija autorităţilor şi a conducerii ministerului faţă de elevii români.

Cum aţi schimba voi Bacalaureatul? Alexandra: Aş mai scoate din materia de Bac, astfel încât să nu mai rămâna lucruri inutile! Ar fi de lucrat foarte mult şi la subiecte, ele trebuie alese cu foarte mare grijă astfel încât să fie corespunzătoare nivelului elevilor!

Consideraţi că liceenii de astăzi au o educaţie de o calitate mai slabă decât acum 30 de ani, cum spun cei mai în vârstă? Alexandra: Nu ştiu cum era acum 30 de ani,dar pot spune ca eu am norocul de a avea nişte profesori extraordinari, de la care poţi învăţa ceva în orice moment. Însă sunt foarte mulţi elevi care nu au norocul meu. Bianca: Depinde de liceeni. Există atât de multe posibilităţi de dezvoltare pe plan profesional, atât de multe proiecte, parteneriate naţionale şi internaţionale, activităţi extraşcolare în care tinerii se pot implica încât pentru elevii care se implică, educaţia este una de calitate. Ceea ce vă spun este mai mult valabil pentru tinerii din liceele de elită, restul se limitează la orele de curs, care de cele mai multe ori reprezintă pierdere de vreme. Iar având în vedere că educatia nu se face numai în şcoală, atitudinea pe care o au tinerii şi modelele care îi ghidează în viaţă contribuie la o educaţie de multe ori mai slabă decât cea de acum 30 de ani.

De la elevii olimpici la "cluberi"

Suntem un popor a cărui mentalitate este să reuşească doar prin "şmecherie" sau suntem/putem deveni un popor care să reuşeasca prin educaţie şi muncă corectă şi onestă? Alexandra: E adevărat, suntem un popor cu această mentalitate – “de şmecherie", dar şi această mentalitate se poate educa, schimba! Dar atâta vreme cât în jurul nostru avem o mulţime de exemple negative, care ne arată că se poate şi aşa şi care o duc mult mai bine decât noi, gândirea românilor va rămâne aceeaşi! Bianca: Suntem împărţiţi, însă marea majoritate tinde să se identifice cu prima categorie.