Camerele video la Bacalaureat 2011: Ping-pong între inspectorate şi primării

Şcolile pasează responsabilitatea instalării camerelor asupra administraţiilor locale, care întorc provocarea către instituţiile de învăţământ. Legea nu obligă montarea, aceasta este doar recomandată.

Instalarea camerelor de supraveghere costă câteva zeci de mii de lei, bani pe care şcolile nu îi au. Primăriile, la rândul lor, se spală pe mâini, mai ales că nicio lege nu îi obligă să aloce fonduri pentru aşa ceva, iar simpla recomandare a unui ministru nu mobilizează pe nimeni.

La prima sesiune a Bacalaureatului, camerele au lipsit în zece judeţe, iar pentru ca lucrurile să se schimbe cineva trebuie să-şi asume costurile.

Teleorman: supraveghere video obligatorie

Inspectorul şcolar general din Teleorman, Constantin Amarie, este convins că la sesiunea din toamnă vor exista camere în toate şcolile. Conform calculelor inspectorului, pentru prima sesiune ar fi fost nevoie de 50.000 de lei pentru cumpărarea camerelor, a cablurilor şi a altor materiale necesare pentru a asigura supravegherea video.

"Nu cred că au fost rău intentionaţi cei din primării, au priorităţile lor, iar costurile nu erau chiar mici", spune inspectorul.

Botoşani: a vrut camere, s-a ales cu plângere penală

În Botoşani, prima tentativă de introducere a sistemului de supraveghere video a căpătat iz penal. "Acum trei ani, am încercat să introduc camere în şcoli. Pentru îndrăzneala mea, m-am ales cu plângere penală din partea unui director şcolar", spune Alexandrina Macovei, inspector şcolar general în Botoşani.

A solicitat bani primăriilor, convinsă că instalarea camerelor ar înlătura suspiciunile de fraudă, însă răspunsul a fost cel clasic: "nu sunt bani".

Ilfov: nu trebuie camere, sunt vigilenţi supraveghetorii

Rada Dumitru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, spune că lipsa banilor i-a împiedicat să pună camere la prima sesiune şi, cel mai probabil, va fi la fel şi la cea din toamnă.

"În urma mai multor consultări cu cei din consiliu, s-a decis că nu se pot strânge aceşti bani. Oricum, chiar şi fără camere, judeţul nostru a avut o rată de promovare mică, urmare a vigilenţei supraveghetorilor."

Suceava: vor fi camere dacă dau bani primăriile

Petru Carcalete, inspector şcolar general în Suceava, va dispune instalarea camerelor dacă primăriile susţin financiar această iniţiativă. "La un moment dat, s-a pus problema să punem în 40 de săli din cele 400 în care s-a desfăşurat bacalaureatul, însă am hotărât că trebuie să îi tratăm pe toţi elevii din judeţ la fel, aşa că nu am permis instalarea lor. În toamnă, vom avea de acoperit cam 150 de săli, poate vom găsi o soluţie pentru dotarea lor cu camere".

Oltenii se mobilizează

În Olt, lucrurile stau mai bine. Primăria a dat deja bani pentru instalarea camerelor pentru examenul de titularizare, iar inspectorul şcolar general Mariana Gheorghe crede că, până în toamnă, va primi bani pentru toate clasele în care se va susţine Bac-ul.

"Am colaborat foarte bine cu primăriile, însă chiar nu au avut posibilitatea să ne dea banii pentru prima sesiune de Bac. Primăriile locale ne-au ajutat mereu cu fonduri pentru achitarea costurilor de întreţinere a şcolilor şi cu bani pentru încălzire, aşa că nu poate fi vorba de rea-voinţă".

Constanţa: ambiţii politice

Cu bani de la primării, problema camerelor s-ar putea rezolva în toamnă în acest judeţ. Primarul din Mangalia spune că, dacă i s-ar fi solicitat, ar fi pus camere şi în prima sesiune. "Camerele există deja în holuri, era foarte simplu să primesc o solicitare scrisă de la ISJ sau de la directorii liceelor şi trimiteam oameni să le transfere în sălile deexamen. Însă directorii nu au vrut, ei sunt PDL şi eu sunt PSD, cred că înţelegeţi".

OPOZIŢIE

Primarii PSD, puşi în dificultate de supravegherea video la BAC

Politicienii puterii şi cei ai opoziţiei sunt în consens când vine vorba să admită existenţa unei legături între rezultatele la BAC şi supravegherea video din sălile de examen. Spre deosebire de Ministrul Educaţiei, politicienii opoziţiei spun însă că supravegherea nu a influenţat covârşitor rezultatele.

E clar însă că menţinerea camerelor video creează primăriilor probleme de popularitate atât printre profesori, cât şi printre elevi şi părinţii acestora. Din acest motiv, niciunul nu este dispus să îşi asume decizia de a menţine şi pentru sesiunea de toamnă supravegherea video.

"Problema principală nu este însă cu camerele. Sistemul este bolnav. Avem un diagnostic. Întrebarea este dacă vrem să luăm sau nu măsuri. În Iaşi există licee cum sunt Racoviţă, Naţional şi Negruzzi unde au fost rezultate foarte bune şi pe vremea când nu erau instalate camere", a declarat primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita (PSD).

Întrebat dacă va recomanda menţinerea camerelor, a evitat un răspuns direct: "Depinde de ce dorim de la sistemul de învăţâmânt. Eu la Iaşi investesc în învăţământ". Acesta a readus în discuţie cazul judeţului Suceava, unde nu au fost instalate sisteme de supraveghere în licee, iar rezultatele au fost superioare celor din Iaşi, unde au existat.

Tudor Pendiuc: "Nu este treaba primăriei"

La rândul său, primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc (PSD) spune că nu e treaba primăriei să instaleze camere video."S-ar putea să fie o influenţă, dar nu hotărâtoare, şi când spun asta mă gândesc la rezultatele slabe care au fost obţinute în liceele unde nu au existat camere de luat vederi", a declarat Pendiuc.

El spune că primăria a alocat şco lilor "fonduri pentru cheltuieli materiale", dar ele au decis cum le utilizează. "Nu este treaba primăriei să decidă unde se montează", a spus primarul. Potrivit primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş (USL), rezultatele slabe nu sunt o urmare a înregistrărilor video, ci a proastei gestionării a problemei în ultimii 15 ani, în judeţul Maramureş au fost amplasate 360 de camere.

"Toate clasele în care s-a desfăşurat examenul de bacalaureat au avut camere de luat vederi... Nu au nicio legătură camerele de luat vederi cu promovabilitatea scăzută. Ar însemna să spunem că toţi elevii copiază", ne-a declarat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

CITIŢI ŞI:

  • Tudor Pendiuc: Nu e treaba primăriei amplasarea camerelor de luat vederi în școli
  • Nichita (PSD): Să pună camere video şi la Suceava. Acolo de ce nu au fost?
  • PSD Suceava: Nu putem cere primarilor supraveghere video la BAC
  • Catălin Cherecheş: Camerele de supraveghere nu au legătură cu promovabilitatea