Bacalaureat 2011. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu: "Dacă în toamnă se vor scoate camerele, nu se va mai păstra nivelul de corectitudine"

Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, invitat aseară la emisiunea ”Evenimentul zilei”, de la B1 TV, a spus că examenul de bacalaureat de anul acesta a fost unul corect şi datorită profesorilor, care au ales să treacă peste problemele din trecut.

„Cadrele didactice au cuplat la mesajul ministerului de onestitate: acela de a avea un Bac corect. Unii au spus destul lucrurilor care s-au întâmplat în anii anteriori. Terminăm războaiele trecutului”, a menţionat ministrul în cadrul emisiunii.

Totuşi, oficialul ministerului recunoaşte că dacă la sesiunea din toamnă s-ar scoate camere de supraveghere din sălile de examen nu s-ar mai păstra acelaşi nivel de corectitudine.

Întrebat de ce profesorii nu au fost corecţi până acum, ministrul Educaţiei a precizat că până acum aceştia nu erau demni. "Pentru că nu erau demni. Nu aveau un sistem axiologic corect. Oamenii nedemni cedează la presiuni, oamenii demni nu cedează la presiuni", a declarat Funeriu.

Ministrul a precizat că mulţi oameni nu au crezut că se va respecta declaraţia cu privire la eliminarea copiatului.

Întrebat cum explică rezultatele mai bune de la examenul de bacalaureat 2011 din judeţele Suceava şi Harghita unde nu au existat camere de luat vederi, ministrul a replicat faptul că judeţul cu cea mai mică rată de promovabilitate este Ilfov, unde,, de asemenea, nu au fost instalate camere, iar judeţele incriminate aveau oricum o rată a promovabilităţii mai mare şi în anii anteriori, iar acum, este adevărat, rata promovabilităţii a mai scăzut.

"Elevii de clasa a XI-a vor învăţa mai serios" Ministrul crede că ce s-a întâmplat în sesiunea de vară de la bacalaureat 2011 va schimba comportamentul atât al elevilor, cât şi al părinţilor.

„Rezultatele acestei sesiuni vor genera comportamente şi vor schimba atitudini. Cred că elevii din clasa a XI-a vor absenta mai puţin, vor învăţa mai serios pentru că sunt convinşi că nu vor mai putea copia şi vor face mai multe eforturi să înveţe. Părinţii trebuie să vadă ce se ascunde în spatele notelor, mai ales dacă copiii lor sunt la licee la care rata de promovabilitate este mică şi au note de 8 şi 9. Cred că părinţii vor întreba mai apăsat ce se întâmplă la şcoală şi ce fac copiii lor”, crede ministrul.

Funeriu a primit nota 10 de la Cristoiu La final, Robet Turcescu i-a adresat ministrului o întrebare care avea la bază unul dintre subiectele de la examenul de limba romănă din cadrul bacalaureat 2011: "Enunţaţi o frază de tip argumentativ despre cunoaşterea de sine, pornind de la ideile sugerate de afirmaţia lui Nichita Stănescu: A avea un ideal înseamna a avea o oglindă".  Daniel Funeriu a răspuns: "Am citit acest subiect şi nu pot fi oarecum influenţat de o experienţă personală. La un moment dat am fost angajat de institutul japonez, în timp ce eram în SUA. Pe o perioadă de şase luni cât am fost plătit de acest institut am continuat să stau în America. După şase luni însă mi-au spus că e momentul să merg în Japonia. L-am întrebat ce se întâmplă dacă nu vin. Timp de trei minute a tăcut, apoi mi-a răspuns "Aş crede că eşti un egoist". Acel om a ştiut că am cântărit ambele variante şi că nu am ajuns la o concluzie. Am ajuns apoi în Japonia şi a fost cea mai frumoasă experienţă". Ion Cristoiu a apreciat creativitatea lui Funeriu şi i-a spus că i-ar da nota 10 pentru răspuns. CITIŢI ŞI:

  • Funeriu: Nu am cerut recorectarea lucrărilor notate cu 10 la bacalaureat 2011
  • Rezultate bacalaureat 2011. "Profesorii au 60% din vină pentru rateul de la Bac"
  • A luat 10 pe linie și vrea să plece din țară. Tu ce ai face în locul lui?
  • Eleva de nota 10 la Bac vrea să devină ofiţer