Directorii şcolilor în care nu au existat camere de supraveghere la prima sesiune a Bacalaureatului 2011 analizează în această perioadă dacă îşi permit sau nu să instaleze aparatură de supraveghere pentru sesiunea din toamnă.
Deciziile lor vor influenţa candidaţii din zece judeţe, unde prima sesiune a Bacalaureatului 2011 s-a desfăşurat fără supraveghere video.
Teleorman: supraveghere video obligatorie
Inspectorul şcolar general din Teleorman, Constantin Amarie, este convins că la sesiunea din toamnă vor exista camere în toate şcolile. “Vom pune obligatoriu camere de supraveghere la următoarea sesiune de examinare. Acum nu am reuşit să obţinem fonduri. În medie, aveam nevoie cam de 50.000 lei investiţi pentru cumpărarea camerelor, cablurilor şi a altor materiale necesare pentru a asigura supravegherea video. Mai concret, pentru fiecare sală era nevoie de o cameră care costă cam 100 de lei"
Ilfov: fără camere, se bazează pe vigilenţa supraveghetorilor Rada Dumitru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ilfov, spune că lipsa banilor i-a împiedicat să amplasaze camere la prima sesiune a Bacalaureatului şi, cel mai probabil, va fi la fel şi la sesiunea din toamnă. "În urma mai multor consultări cu cei din consiliu, s-a decis că nu se pot strânge aceşti bani. "Oricum, chiar şi fără camere de luat vederi, în săli judeţul nostru a avut o rată de promovare mică, urmare a vigilenţei supraveghetorilor."
Suceava: vor fi camere dacă dau bani primăriile
Petru Carcalete, inspector şcolar general în Suceava, va dispune instalarea camerelor dacă primăriile susţin financiar această iniţiativă. "La un moment dat s-a pus problema să punem în 40 de săli din cele 400 în care s-a desfăşurat bacalaureatul, însă am hotărât că trebuie să îi tratăm pe toţi elevii din judeţ la fel aşa că nu am permis instalarea lor. În toamnă, vom avea de acoperit cam 150 de săli, poate vom găsi o soluţie pentru dotarea lor cu camere. Oricum, rezultatul nu cred că a fost influenţat de prezenţa sau absenţa acestor camere. Drept dovadă, judeţele cu cea mai bună şi cea mai slabă rată de promovare, Suceava, respectiv Ilfov, nu au avut camere instalate."
Constanţa: “încă nu e nimic sigur"
Costea Gabriela, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, precizează că este posibil să se instaleze camere pentru următoarea sesiune de Bacalaureat, “însă nu e nimic sigur". “Am făcut un calcul, să vedem cât ne-ar fi costat să supraveghem video la această sesiune, iar costurile se ridică undeva la 60.000 lei pentru supravegherea celor 7.736 de candidaţi". Constanţa este judeţul situat pe locul al treilea pe ţară ca procentul de promovabilitate, 57,54%, la sesiunea iunie a examenului de bacalaureat. Este însă şi judeţul în care niciun centru de examen din cele 26 existente nu a fost prevăzut cu camere de supraveghere a sălilor de curs. "Nu au fost amplasate din cauză că nu s-au putut găsi fondurile necesare montării acestor camere de supraveghere într-un timp atât de scurt", explică purtătorul de cuvânt. Mare parte din centrele de examen din judeţul Constanţa au camere de supraveghere pe holuri şi la căile de acces în şcoală. Implicaţii politice Primarul muncipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, explică situaţia: "Eu am camere de supraveghere în toate şcolile din oraş, inclusiv în cele trei licee din oraş, am şi un dispecerat de unde văd tot ce se întâmplă în şcoli tocmai pentru a preveni incidentele. Camerele video sunt puse în holuri, era foarte simplu să primesc o solicitare scrisă de la ISJ sau de la directorii liceelor şi pe perioada bacalaureatului trimeteam oameni să le transfere în sălile de examen, era foarte simplu însă directorii nu au vrut, ei sunt PDL şi eu sunt PSD, cred că înţelegeţi. Sunt dispus să o fac chiar şi la sesiunea din toamnă, vreau însă ceva scris", spune edilul din Mangalia. (Feri Predescu)