REZULTATE BAC 2015. Circa 170.000 de elevi au susținut, ieri, proba scrisă la Limba română de la Bac. Absolvenții au calificat subiectele drept „floare la ureche”, profesorii sunt de altă părere
Subiectele date, ieri, la proba scrisă de Limba română de la Bacalaureat i-au făcut pe absolvenți să iasă din examen chiuind și sărind într-un picior de bucurie. E drept că înainte de ora 11.00 niciun elev de la Liceul Teoretic Al.I Cuza din Sectorul 3 nu s-a încumetat să părăsească sălile de examen.
În cele din urmă, pe la 11.15 a spart gheața un absolvent de la profilul real. Agale, relaxat și-a aprins o țigară, imediat după ce a ieșit pe poarta liceului. „Ce v-au dat?”, au sărit ca arși părinții. „Simplu de tot”, spune tânărul. „Un personaj la alegere din Creangă, Marin Preda sau Călinescu”, trece el direct la subiectul al treilea al examenului. „Ce spui?”, reacționează imediat o mămică. Păi de Călinescu și Enigma Otiliei umbla un zvon cam de la începutul săptămânii
Absolvenții au ieșit fluierând
Cu zâmbetul pe buze și relaxați, așa au ieșit mulți dintre absolvenții care au dat examen la Liceul „Jean Monnet” din Capitală. Nu li s-a părut mare scofală proba scrisă la Română. „Am ales Ion Creangă, basmul Harap Alb. Am descris întâmplările cu fiul cel mic al Împăratului Verde, care se luptă cu Spânul pentru fiica Împăratului Roșu. Mă gândeam că o să fie mult mai greu.
Anul acesta, absolvenții de liceu au scăpat de poezie, un subiect pe post de sperietoare
Cred că o să iau în jur de 8”, a mărturisit Raluca. Colega ei, Alia, o roșcată posesoare a două tatuaje, câte unul pe fiecare braț, dar și a unui inel în nara stângă, l-a ales pe „Felix, din Enigma Otiliei. Am scris mult despre relația lui cu Otilia, care este una foarte complicată. E o poveste de dragoste, dar, dacă ar fi s-o caracterizez pe Otilia în zilele noastre, aș spune că era o ușuratică! Sunt opere vechi de 100 de ani, asta e”.
Vlad, un adolescent care vrea să studieze, mai departe, actoria povestește șucar, după ce se proptește bine de bordura de la gardul liceului: „Ilie Moromete este personajul personajul principal din Moromeții, corect! Apoi, am mai aberat eu câteva rânduri pe acolo, am zis că este capul familiei Moromete, este impunător, este măreț, este toate cele. Am zis apoi că-și iubește copiii, dar nu știe s-o arate și-am dat acolo niște exemple. Deci, genul de bărbat țăran, ca să zic așa.Sunt încrezător, iau un 8 sigur”.
Ce spun profesorii
Rugată să comenteze pentru „Evenimentul zilei” subiectele date la examen, conf. univ. dr. Florentina Sâmihăian, cadru didactic la Facultatea de Litere a Universității din București, a atenționat că nu sunt chiar atât de simple precum par. „Cred că unul dintre motivele pentru care elevilor li s-a părut simplu a fost faptul că nu li s-a dat poezie, ca în alți ani”, spune profesoara.
„Primele două repere ale subiectului al III-lea de la real sunt mai ușoare, însă ultimele două vor face departajarea la note. Ilustrarea a patru componente de structură, de compoziție și de limbaj ale textului narativ studiat și raportarea personajului la tema textului presupunea să știi întreg textul și să îl înțelegi pentru a putea face această raportare. Nu e caracterizare de personaj, atenție! Să faci referire la acele tehnici narative prin care autorul își construiește personajul, să identifici tema și să o legi de personaj mi se pare mai subtil și mai complicat”, a comentat profesoara. La profilul umanist, subiectul al III-lea îi punea și mai tare la încercare pe elevi pentru că era vorba despre două personaje și relația dintre ele. „La ultimele două cerințe trebuie să faci referire la tehnicile folosite pentru cele două personaje, să vorbești despre perspectivă, conflict și relații temporale”.
FOTO: Unii dintre părinți au ațipit în autoturisme în așteptarea copiiilor aflați la examen, alții au preferat să citească FOTO: DANA LASCU
„Subiectele îi obligau să gândească!”
În plus, elevii aveau de argumentat o opinie despre modul în care tema romanului se reflectă în relația dintre cele două personaje, ceea ce nu era iarăși foarte simplu. „După părerea mea, au fost subiecte care i-au pus pe absolvenți să gândească despre ceea ce au citit. Doar un elev care a citit cu atenție, știe elemente de teorie literară și curente literare poate spera la o notă maximă. Ultimele două cerințe sunt dificile și nu sunt la îndemâna oricărui elev”, a conchis profesoara.
Calendar Bac
- 30 iunie – Limba și literatura maternă;
- 1 iulie – Proba obligatorie a profilului;
- 3 iulie - Proba la alegere a profilului și specializării;
- 7 iulie – Afișarea rezultatelor (până la ora 16.00) și depunerea contestațiilor (până la ora 20.00):
- 8-9 iulie – Rezolvarea contestațiilor: ^ 10 iulie – Afișarea rezultatelor finale.
BAC 2015: SUBIECTE, CALENDAR, REZULTATE, CONTESTATII
Calendar BAC 2015. Sesiunea iunie-iulie 2015
25 – 29 mai 2015 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen 29 mai 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A 10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B 15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competentelor digitale – proba D 22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C 29 iunie 2015 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa 30 iunie 2015 Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisa 1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa 3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa 7 iulie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) 7 iulie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00) 8 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor 10 iulie 2015 Afisarea rezultatelor finale
Calendarul BAC 2015 – Sesiunea august-septembrie 2015
13 – 17 iulie 2015 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen 17-18 august 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A 17-18 august 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B 18-19 august 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C 20 – 21 august 2015 Evaluarea competentelor digitale – proba D 24 august 2015 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa 25 august 2015 Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa 26 august 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa 28 august 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa 31 august 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00) 1-2 septembrie 2015 Rezolvarea contestatiilor 3 septembrie 2015 Afisarea rezultatelor finale
SUBIECTE BACALAUREAT 2015
Rămâneţi pe evz.ro, pe perioada derulării examenului BACALAUREAT 2015, pentru a afla cel mai rapid subiectele examenelor şi rezolvările lor.
REZULTATE BAC 2015
Pe evz.ro puteti afla in timp real rezultatele examenului BACALAUREAT 2015. Lista specială cu REZULTATE BACALAUREAT 2015 vă ajută să ajungeţi cel mai rapid la notele din fiecare judeţ. Pe evz.ro găsiţi lista cu REZULTATE BAC 2015 pentru fiecare judeţ în parte.