Judecătorii din cadrul Curții de Apel Cluj și cei din instanțele arondate amenință cu proteste dacă coaliția de guvernare nu renunță la reforma pensiilor speciale. Judecătorii din cadrul acestor instanțe au adoptat o rezoluție prin care solicită ca modificările legislative să nu se aplice magistraților aflați în activitate ci doar celor care urmează să intre în sistem după adoptarea legii.
Curtea de Apel Cluj și instanțele arondate solicită coaliției de guvernare să renunțe la reforma pensiilor speciale care prevede inclusiv majorarea vârstei de pensionare pentru magistrați. În caz contrar, judecătorii amenință cu proteste și cu suspendarea activității. Curtea de Apel Cluj, condusă de judecătoarea Dana Gîrbovan, dar și tribunalele și judecătoriile arondate acesteia au adoptat o rezoluție prin care cer ca reforma pensiilor speciale să nu-i afecteze pe magistrații în funcție, ci să se aplice doar celor care vor intra în sistem în viitor.
În document, reprezentanții Curții de Apel Cluj și ai celorlalte instanțe susțin că în caz contrar sistemul va fi afectat și că va exista riscul ca magistrații experimentați să părăsească magistratura. Iar locurile lor vor fi luate de oameni tineri, care ajung în sistem, susțin judecătorii Curții de apel Cluj în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute.
„Curtea de Apel Cluj, alături de toate celelalte instanțe din rază de competență, în unanimitate, au adoptat pe dată de 30 mai 2023, hotărâri prin care solicită factorilor competenți să oprească așa zisă «reformă» a pensiilor de serviciu, făcută fără nici un fel de studii de impact, ce va avea efecte dezastruoase asupra politicii de resurse umane și, în final, asupra calității și eficienței actului de justiție.
Este inadmisibil și profund iresponsabil că o astfel de reformă abruptă și irațională să fie impusă în condițiile actuale de criză de personal, criză generată de instabilitatea acută a statutului judecătorilor. De aceea, în mod absolut legitim, am cerut ferm stoparea așa zisei reforme, precum și ca orice eventuală modificare a condițiilor de pensionare să producă efecte exclusiv în privința judecătorilor recrutați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă”, a declarat Dana Gîrbovan, președintele Curții de Apel Cluj, conform unui comunicat de presă, citat de luju.ro.
Comunicatul Curții de Apel Cluj:
„Pe dată de 31 mai 2023, Adunarea generală a judecătorilor Curții de Apel Cluj a hotărât cu unanimitate adoptarea unei rezoluții ce a fost comunicată Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curți de Casație și Justiției, Președintelui Senatului și Camerei Deputaților, prin care:
1.Solicită că orice soluție legislativă să fie urmarea dialogului loial între puterea judecătorească și cea legislativă, pentru găsirea unor rezolvări care respectă predictibilitatea, garanțiile constituționale și demnitatea statutului de judecător.
2.Solicită că modificările legislative preconizate să nu afecteze drepturile magistraților aflați în funcție și orice eventuală modificare a vârstei de pensionare să producă efecte exclusiv în privința judecătorilor recrutați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă. Totodată, cuantumul pensiei de serviciu trebuie păstrat la nivelul garantat constituțional, în sensul standardelor internaționale amintite.
3.Solicită asigurarea resurselor materiale și umane necesare unei normale organizări a activității instanțelor de judecată, în scopul respectării drepturilor cetățenilor la un proces echitabil.
4.Solicită Comisiei Europene și Guvernului României să își asume întreagă responsabilitate pentru starea gravă în care au adus sistemul judiciar, aflat în plină criză de personal și expus, practic, destructurării, prin astfel de măsuri, cu efecte negative asupra apărării drepturilor persoanelor din România.
5.În situația în care propunerile de modificări legislative ce afectează statutul judecătorilor vor fi menținute în continuare, se va convoca o nouă adunare generală pentru că, în funcție de rezultatul discuțiilor pe marginea acestui proiect, să decidă cu privire la luarea unor măsuri concrete de protest.
6.Susțin demersurile legale pe care le vor întreprinde personalul auxiliar de specialitate și personalul conex din instanțe față de proiectul de lege privind pensiile de serviciu, inclusiv sub formă protestului.
O rezoluție similară a fost adoptată de Tribunalele și Judecătoriile din rază de competență a Curții de Apel Cluj.
Judecătorii Curții de Apel Cluj și instanțele arondate au subliniat că modificările intempestive aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu ale judecătorilor, precum și iminenta adoptare a acestora, în mod total netransparent și cu încălcarea gravă a principiului cooperării loiale între puterile statului, vor avea efecte dezastruoase asupra calității și eficienței actului de justiție, adâncind cea mai gravă criză de personal din perioada post-aderare, cu care se confruntă instanțele și parchetele în prezent.
Judecătorii au evocat starea de criză acută a resurselor umane, în condițiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Deși efortul suplimentar a fost preluat de cei rămași în funcție, cu consecință directă a suprasolicitării acestora, situația de criză prelungită generează efecte negative directe asupra soluționării în timp rezonabil a cauzelor aflate pe rolul instanțelor.
De asemenea, judecătorii au constat cu îngrijorare că funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la notă șase de la notă opt, locurile scoase la concurs rămân parțial neocupate (în 2022, de exemplu, din 580 locuri scoase la concurs, 141 au rămas neocupate).
În aceste condiții, în lipsa unei predictibilități a carierei judecătorului și a elementelor specifice acesteia, care au fost concepute că urmare a unui sistem vădit restrictiv de interdicții și incompatibilități, există riscul real al părăsirii sistemului de către cei mai buni și experimentați profesioniști, coroborat cu accederea în magistratură în baza unor standarde profesionale tot mai scăzute, cu consecințe dezastruoase pe termen scurt, mediu și lung, pentru actul de justiție al cărui destinatar este cetățeanul.
Nu în ultimul rând, judecătorii au reamintit că atât organizarea judiciară, cât și statutul judecătorilor sunt statornicite prin lege organică și beneficiază de protecție constituțională, iar reglementarea acestora ține de competență națională a statelor membre, nefiind admisibilă deturnarea prin pacte politice utilizate, apoi, pentru a forță modificarea legilor,
«Curtea de Apel Cluj, alături de toate celelalte instanțe din rază de competență, în unanimitate, au adoptat pe dată de 30 mai 2023, hotărâri prin care solicită factorilor competenți să oprească așa zisă «reformăa» a pensiilor de serviciu, făcută fără nici un fel de studii de impact, ce va avea efecte dezastruoase asupra politicii de resurse umane și, în final, asupra calității și eficienței actului de justiție. Este inadmisibil și profund iresponsabil ca o astfel de reformă abruptă și irațională să fie impusă în condițiile actuale de criză de personal, criză generată de instabilitatea acută a statutului judecătorilor. De aceea, în mod absolut legitim, am cerut ferm stoparea așa zisei reforme, precum și că orice eventuală modificare a condițiilor de pensionare să producă efecte exclusiv în privința judecătorilor recrutați sub imperiul noilor reglementări ce trebuie, în mod imperativ, corelate cu ritmul îmbunătățirii condițiilor de muncă», a declarat doamna judecător Dana Gîirbovan, președintele Curții de Apel Cluj.
«Modalitatea în care au fost făcute aceste amendamente, prin negocieri complet netransparente cu Comisia Europeană, și nu urmare a dialogului cu puterea judecătorească, așa cum impunea principiul cooperării loiale, constituie un precedent periculos pentru independența justiției și, de aceea, inacceptabil. Jaloanele statutului judecătorilor sunt cele prevăzute de Constituția României și Curtea Constituțională a României, și nu cele negociate politic la nivel guvernamental. Este important că fiecare cetățean să înțeleagă consecințele unor astfel de demersuri intempestive pentru eficiența apărării drepturilor fundamentale. Prin hotărârile adunărilor generale am arătat că, judecători fiind, avem dreptul și obligația de a apară drepturile și libertățile cetățenești, necesitate pe care ne vom strădui să o împlinim prin toate acțiunile democratice, în acord cu locul și rolul Justiției Române, pentru a opri destructurarea acesteia», a mai adăugat președintele Curții de Apel Cluj”, se arată în comunicatul de presă, citat de luju.ro.