O procedură inovatoare care permite femeilor intrate prea devreme la menopauză să rămână însărcinate va fi implementată, în curând, și în țara noastră. România va fi a doua țară din lume unde se va face așa ceva
Femeile intrate la menopauză prea devreme rămân totuși cu „o rezervă ovariană care poate fi folosită pentru a le da o șansă să devină mame”, ne-a explicat prof. dr. Konstantinos Pantos (foto), cel care a descoperit și dezvoltat procedura- minune. „Urmează să o aplicăm în curând și la București, pentru că ne propunem nu doar să atragem aici,
Care este procedura
Medicul Andreas Vythoulkas, specialist în infertilitate la clinica din București unde va fi aplicată procedura, ne-a explicat și în ce constă aceasta. „Se prelevează sânge de la femeia respectivă, se prelucrează, este o anumită categorie de celule care se separă din el și care sunt injectate, ulterior, în ovare. S-a demonstrat că o mică rezervă ovariană rămâne în ovare și după ce femeia intră la menopauză și cu procedura aceasta activăm rezerva respectivă, astfel încât să putem să obținem o sarcină. (...) Este o speranță pentru toate femeile în astfel de situație care au o șansă în plus să aibă copii cu materialul genetic propriu. Procedura nu are efecte adverse tocmai din această cauză, pentru că este folosit propriul sânge (...) În România procedura trebuie să fie acreditată de Ministerul Sănătății, ceea ce cred că se va întâmpla repede”, a spus acesta.
Efecte benefice
Dat fiind faptul că este vorba de celule din propriu sânge care sunt injectate în corpul femeii, „procedura nu are efecte adeverse, nu există riscuri”, a subliniat Andreas Vythoulkas. Ba mai mult, ea are și alte efecte benefice. „Procedura determină apariția ovulației și a menstruației, și sunt multe femei cu menopauză precoce care vor să o facă doar pentru rejuvenare”, a arătat și prof. dr. Konstantinos Pantos.
România, Grecia și turismul medical
În Grecia, turismul medical este în floare, ba chiar este și susținut de autorități, care promovează la târguri de profil ofertele unor clinici. Interesant e că grecii ne trag după ei. În urmă cu o lună, la Chicago, clinica de fertiliziare în vitro care face procedura minune a inclus și prezentat în oferta ei și filiala ei din București. Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu (foto), spune că am putea profita foarte bine de pe urma unor astfel de parteneriate ca să ne dezvoltăm propriul turism medical. „România stă bine la stomatologie, pentru că s-a dezvoltat foarte mult și bine infrastructura în această specializare, apoi turismul estetic, medicina estetică, țara noastră fiind foarte bine cotată afară și ca preț, și în ceea ce privește calitatea în acest domeniu, apoi fertilizarea in vitro care v-am spus că se dezvolă acum foarte bine în România. Să nu uităm nici de partea de antiaging și nici de partea de balneo, care, până la urmă, au început cândva în România. Mulți nu-și mai aduc aminte de Ana Aslan, dar totuși ar trebuie să le aducem aminte românilor, pentru că ați văzut, grecii știu”, a spus deputatul la Forumul de Turism Medical din Ithaca.
Nevoia de stabilitate decizională
„Ne pierdem pentru că nu avem noi încredere în propriile noastre forțe și în propria naostră calitate. Avem medici mult mai buni decât credem noi că sunt”, a subliniat Bănicioiu. Fostul ministru spune că nu e nevoie să copiem modelul grecesc, ci doar să îl completăm. Pentru asta însă ne-ar trebui o stabilitate decizională. „În ultimii 27 de ani au fost 35-36 de miniștri ai Sănătății în România. (...) Nu trebuie să le copiem grecilor strategia de dezvoltare a turismului medical, ci să ne facem una comună cu ei, să trăim în simbioză cu ei din punctul ăsta de vedere”, a conchis demnitarul.