Oamenii de știință britanici au inventat un dispozitiv de imagistică cerebrală ușor și foarte sensibil care poate fi purtat ca o cască obișnuită, permițând astfel pacientului să se miște în timpul scanării.
Rezultatele testelor acestui nou scanerului au arătat că pacienții au putut să se întindă, să înghită și chiar să bea ceai sau să joace tenis de masă în timp ce le era înregistrată activitatea creierului, milisecundă după milisecundă, de către sistemul de magneto-encefalografie (MEG).
Cercetătorii care au inventat dispozitivul și au publicat rezultatele respective în revista Nature, au declarat că sperau că noul scaner va îmbunătăți cercetarea și tratamentul pacienților care nu pot folosi scanere MEG fixe tradiționale, precum copii cu epilepsie, copii sau pacienți cu tulburări de tipul bolii lui Parkinson, etc.
”Această descoperire are potențialul de a revoluționa domeniul imagisticii cerebrale și de a modifica problemele științifice și clinice ce pot fi abordate cu ajutorul imagisticii creierului uman", a declarat domnul Gareth Barnes, profesor la Centrul Wellcome Trust pentru Neuro-imagistică Umană din cadrul University College London. Acesta este unul dintre conducătorii proiectului.
Scanerele actuale MEG sunt grele, cântărind până la o jumătate de tonă, în parte și pentru că senzorii pe care îi folosesc pentru a măsura câmpul magnetic al creierului trebuie ținuți la temperaturi foarte scăzute, la minus 269 de grade Celsius, a explicat echipa domnului Barnes.
De asemenea, aparatele au probleme atunci când pacienții nu pot să rămână complet nemișcați - copii foarte mici sau pacienți cu tulburări de mișcare, de exemplu - deoarece chiar și o mișcare de 5 milimetri face ca imaginile respective să fie inutilizabile.
La scanerul de tip cască, cercetătorii au depășit aceste probleme prin utilizarea unor senzori cuantici, care sunt extrem de ușori, sunt folosiți la temperatura camerei și pot fi puși direct pe scalp - crescând inclusiv nivelul semnalului ce poate fi procesat.