Revoluția spațială, la un pas de realitate. Telescopul James Webb, succesorul lui Hubble, este pregătit de lansare. VIDEO

Telescopul spaţial James Webb (succesorul lui Hubble), cel mai sofisticat şi costisitor construit vreodată, va fi lansat în spațiu pe data de 18 decembrie de o rachetă Ariane 5 de la baza din Guyana Franceză. La proiectul de 10 miliarde dolari se lucrează de peste 20 de ani. Noul telescop cântăreşte 6,5 tone, relatează BBC.

James Webb, succesorul lui Hubble, va fi lansat în spațiu la mijlocul lunii decembrie

Telescopul spațial James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, urmează să fie lansat pe 18 decembrie, după o mulțime de amânări ale lansării. „Tot ceea ce trebuie să facem este să trimitem telescopul finit în Guyana Franceză, să-l punem în vârful unei rachete Ariane, să aprindem motoarele și să stăm la distanță”, au transmis oamenii de știință.

„Este fantastic pentru toată lumea; este un adevărat impuls pentru toți cei care au lucrat la acest proiect”, a declarat profesorul Gillian Wright, cercetătorul britanic principal al proiectului Webb, care conduce unul dintre cele patru pachete de instrumente ale telescopului.

JWST este un proiect de cooperare între SUA, Europa și Canada. Agențiile spațiale respective au anunțat miercuri, data lansării. Îngrijorările recente cu privire la disponibilitatea rachetei Ariane de a îndeplini cea mai importantă misiune a anului au fost atenuate.

Cum va avea loc lansarea „instrumentului spațial al viitorului”

Piesele care compun acest vehicul  au ajuns la locul de lansare de la Kourou. Oamenii de știință au transmis că urmează stabilirea unui calendar detaliat care va reuni mai multe elemente pentru ca numărătoarea inversă finală să se desfășoare așa cum a fost planificat.

JWST trebuie acum să călătorească el însuși pe mare de la baza sa de construcție de la Northrop Grumman din California. Acest lucru implică o deplasare prin Canalul Panama. Informațiile despre această călătorie sunt ținute secrete pentru a nu atrage atenția piraților, potrivit sursei citate.

Odată ajuns în Guiana Franceză, telescopul va trece printr-o ultimă serie de verificări. „Voi avea acolo două persoane din echipa noastră de la Instrumentul pentru cinfraroșu mediu (Miri) pentru a ne asigura că nu s-a întâmplat nimic neplăcut în timpul transportului”, a explicat profesorul Wright. „Și vom face lucruri cum ar fi să ne asigurăm că observatorul poate vorbi direct cu sistemele Ariane - lucruri de genul acesta. Dar toate acestea sunt lucruri de rutină”.

Telescopul va trebui să fie alimentat cu combustibil (întotdeauna un proces delicat) și apoi va trebui să fie ridicat cu grijă în partea superioară a Ariane-ului integrat. Rularea până la rampa de lansare ar trebui să aibă loc pe 16 decembrie pentru repetițiile generale.

Telescopul James Webb va furniza imagini din cosmos niciodată obținute până în prezent

JWST este de mărimea unui teren de tenis astfel încât trebuie să fie pliat pentru a încăpea în interiorul carcasei protectoare în formă de scoică din capul rachetei. Iar acest lucru înseamnă, desigur, că, odată ajuns în spațiu, totul trebuie apoi să aibă loc desfășurat. Acest proces „va fi o chestiune anevoioasă”, recunoaște profesorul Wright.

„Partea rațională din mine spune că totul a fost testat de mai multe ori; am văzut toate analizele. Chiar nu este nimic acolo de care să ne facem griji. Dar partea mai puțin rațională din mine spune: „O, Doamne, vor pune acest telescop în vârful unei rachete și o vor zgudui până la rupere”.”

Cu uimitoarea sa oglindă primară placată cu aur, cu o lățime de 6,5 m, JWST va fi capabil să furnizeze imagini din spații îndepărtate ale cosmosului - vor fi imagini exclusive, niciodată obținute până în prezent, potrivit NASA.

Specialiștii speră că telescopul James Webb va detecta unele dintre primele stele și galaxii a căror lumină a trebuit să străbată mai mult de 13 miliarde de ani pentru a fi vizibile pe Terra.

„Telescopul spațial James Webb va fi cel mai puternic și mai complex telescop lansat vreodată”, a declarat Dr. Caroline Harper, șefa departamentului de științe spațiale din cadrul Agenției Spațiale Britanice.