Revoluția sistemului de pensii costă scump. Ce sumă a fost alocată pentru a regândi veniturile pensionarilor

Revoluția sistemului de pensii costă scump. Ce sumă a fost alocată pentru a regândi veniturile pensionarilor

Revoluția pregătită sistemului de pensii este una complexă și care a primit fonduri generoase, pentru a transforma sistemul.

Revoluția sistemului de pensii atrage o sumă foarte mare, necesară schimbărilor profunde. Buget uriaș pentru reformarea sistemului de pensii şi reforme fiscale, componenta 1 a Pilonului III. Este vorba despre suma de 110 milioane de euro, conform Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR).

Conform documentului, componenta prevede, printre altele, asigurarea unor pensii adecvate şi echitabile pentru toţi beneficiarii sistemului public. De pensii corelate cu contribuţia acestora adusă în timpul vieţii active la bugetul asigurărilor sociale de stat, elaborarea şi adoptarea proiectului de act normativ care să determine corectarea disfuncţiilor şi inechităţilor dintre diferite categorii de beneficiari.

Se pregătește revoluția sistemului de pensii

Și recalcularea a circa 5 milioane de dosare de pensii conform noului act normativ. Prin finanţarea de resurse suplimentare pentru realizarea în termen a evaluării dosarelor de pensii şi recalcularea acestora.

În cadrul acestei reforme se mai vizează dezvoltarea infrastructurii IT. Prin digitalizarea operaţiunilor necesare în relaţia cu asiguraţii şi cu pensionarii. Și prin dezvoltarea soluţiilor de software care să asigure cerinţe minime de funcţionalitate şi securitate. Se vor putea crea premisele de adaptare a pensiilor aflate în plată la modificări de natură legislativă cu posibile recalculări.

Asta va duce la o predictibilitate a viitoarelor obligaţii de plată din bugetul asigurărilor sociale. Cu o perspectivă de realizare a simulărilor individuale pentru viitorii pensionari. Creând premisele unui management responsabil.

Se vrea revizuirea cadrului fiscal în domeniul impozitului pe venit şi impozitelor pe proprietate şi dezvoltarea serviciilor

În ceea ce priveşte reformele fiscale, componenta are în vedere revizuirea cadrului fiscal în domeniul impozitului pe venit şi impozitelor pe proprietate şi dezvoltarea serviciilor. Sau implementarea de noi servicii în vederea sprijinirii reducerii poverii administrative, eficientizarea şi prioritizarea cheltuielilor publice.

Printre problemele identificate în sistemul de pensii, în textul PNRR se menţionează că modificările aduse sistemului de pensii în ultimii ani au condus la o destabilizare bugetară. Și probleme majore în asigurarea sustenabilităţii financiare a obligaţiilor bugetare (bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat), cu impact inclusiv asupra ratingului de ţară.

Ne puteți urmări și pe Google News