Revolutia iPhone

Americanii fac cozi uriase pentru noul "telefon total" de la Apple, cu player muzical, camera si navigator internet.

Telefonul iPhone, al corporatiei Apple, va fi lansat astazi in SUA, evenimentul fiind precedat de o promovare mediatica intensa, care situeaza noul telefon in pozitia de obiect-cult.

Noul produs Apple, asteptat sa atraga cel putin succesul playerului musical iPod, va fi pus in vanzare vineri, 29 iunie, la ora 18.00, in cele 162 de magazine ale Apple si in alte peste 2.000 de magazine ale operatorului de telefonie AT&T, distribuitorul exclusiv al iPhone.

Zeci de mii de americani de pe Coasta de Est pana pe Costa de Vest au stat la cozi rar intalnite in SUA pentru a fi printre primii care intra in posesia unui iPhone. Mai hatri, unii dintre ei s-au autointitulat „iWait” („eu astept”), parafrazand stilul Apple de a-si boteza produsele (iPod, iTunes, iChat etc.).

Pe site-urile de licitatie au aparut deja oferte „de stat la coada”, contra sumei suplimentare de 100 de dolari, pentru cei care doresc un iPhone fara sa se inghesuie in magazine.

Costul aparatelor este cuprins intre 500 si 600 de dolari, in functie de capacitatea memoriei. Aparatele iPhone sunt prevazute cu memorie flash de 4 sau 8 gigabiti, pentru stocarea de fotografii, imagini video si muzica, iar comenzile pot fi date prin simpla atingere a ecranului.

Telefonul mai dispune si de camera foto incorporata, precum si de senzori pentru lumina si orientare. Noul telefon va fi lansat in toamna acestui an in Europa si in Asia.

In Romania, la iarna

Zsolt Kadar, reprezentant al Integrated Romanian Information Systems, distribuitor exclusiv in Romania al produselor Apple, a confirmat faptul ca vom avea iPhone si in Romania, cel mai probabil in aceasta iarna sau la inceputul anului viitor.

El a confirmat ca nu se cunoaste inca o data certa cand acesta va fi disponibil si pentru Europa. Kadar apreciaza ca terminalul va fi probabil oferit prin acordarea exclusivitatii unui singur operator de telefonie mobila ce opereaza pe piata autohtona.

De top

Minune americana cu tehnologie europeana Succesul prefigurat al iPhone are ca explicatie faptul ca aparatul imbina mai multe aparate de ultima generatie - telefon celular, video iPod, client de e-mail, navigator internet, camera de fotografiat si organizator personal - intr-o carcasa cu ecran multiatingere, comandat prin miscari ale degetelor. 

In plus, acumulatorul performant asigura 8 ore de convorbire sau 24 de ore de redare muzicala. In spatele celor mai atractive facilitati ale iPhone s-ar putea afla cativa „candidati” europeni, sustin specialistii.

Firme britanice ca Wolfson Microelectronics, CSR sau ARM Holdings se crede ca asigura mai multe microprocesoare si partea de comunicatii radio a noului telefon; germanii de la Balda si Infineon se spune ca ar fabrica ecranul tactil, respectiv cipurile pentru date si voce; concernul european STMicroelectronics fabrica trei dintre senzorii iPhone.

Ce poate si ce nu poate iPhone

Telefonul Apple este „genial de simplu” de folosit, spun cei care l-au testat, insa are si unele puncte slabe. Cartelele SIM pot fi scoase si inlocuite, dar numai cu ale operatorului agreat. Telefonul poate functiona in strainatate, dar numai in regim de roaming.

Nu are functii voice memo, apelare vocala sau inregistrare apeluri. Are vibratii si mod Speaker, dar ambele sunt apreciate ca „slabe”. Ca player muzical, iPhone mosteneste de la iPod protejarea cu parola, modurile Shuffle si Repeat, sistemul de notare, functia SoundCheck, egalizatorul, limitatorul de volum si listele create ad hoc.

Receptorul radio iPod functioneaza, dar nu poate reda toate posturile FM. Melodiile iTunes nu pot fi folosite ca sonerii de apel, si nici nu pot fi descarcate cu iPhone. Telefonul are insa 25 de melodii proprii.

iPhone nu foloseste Bluetooth-ul incorporat doar la comunicarea cu propriul sau set hands-free. Telefonul are un senzor de lumina ambientala, care optimizeaza automat stralucirea ecranului, operatiune care poate fi facuta si manual. Camera foto nu are blit si nici zoom.

Caracteristici si accesorii

Aparatul cu dimensiuni de 61 x 115 x 11,6 mm are un ecran tactil de 9 cm inaltime, de sticla rezistenta la zgarieturi si prevazut cu autoreglare in functie de luminozitatea exterioara.

Odata cu iPhone au fost lansate si diverse accesorii speciale de tip suport-bratara, husa rigida cu clema sau cu sprijin pentru instalarea ecranului in pozitia pentru vizionare filme, concepute special pentru acest aparat.