Revoluţia din decembrie ´89, comemorată la Timişoara

La 21 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, timişorenii vor avea parte de cea mai modestă aniversare. Manifestaţiile anunţate sunt departe de desfăşurările de forţe din anii trecuţi. Singura noutate este legată de faptul că, începând din acest an, Timişoara îşi va celebra a doua oară ziua, pe 20 decembrie, denumită "Ziua Revoluţiei la Timişoara".

Începând de miercuri, asociaţiile de revoluţionari din Timişoara vor marca, prin acţiuni comemorative proprii, cei 21 de ani scurşi de la evenimentele din decembrie 1989. Astfel, miercuri, vor avea loc o serie de evenimete la Biserica Reformată. Pe 16 decembrie sunt programate manifestaţii organizate de Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie - ALTAR, după un program deschis de şedinţa festivă a Consiliul Judeţean Timiş, şi care va mai cuprinde şi vernisajul unei expoziţii de arte plastice la sediul asociaţiei din Piaţa Romanilor nr. 1-2, o expoziţie de icoane în Sala cu Oglinzi a Operei Române Timişoara, un spectacol aniversar de pricesne şi colinde româneşti în colaborare cu Mitropolia Banatului şi lansări de carte documentară. Vineri, primăria a instituit zi de doliu pe raza municipioului. "Toate instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate ca în ziua comemorării să arboreze drapelul de stat al României în bernă", a cerut primarul Gheorghe Ciuhandu. Sâmbătă, Asociaţia "Memorialul Revoluţiei" va organiza un pelerinaj la monumentele ridicate la Timişoara în amintirea eroilor morţi în timpul Revoluţiei. Zilele Revoluţiei din 1989

După ce Consiliul Local Timişoara a aprobat declararea zilei de 20 decembrie drept Ziua Revoluţiei în Timişoara, săptămâna aceasta Consiliului Judeţean propune declararea perioadei de 15-21 decembrie drept Zilele Revoluţiei din 1989 în judeţul Timiş, iar ziua de 21 decembrie - Ziua Revoluţiei din 1989. Motivaţia deciziei, venită în urma dezbaterii publice de luna trecută la care au participat toate asociaţiile de revoluţionari, o reprezintă experienţa anilor trecuţi, atunci când autorităţile participau doar la una sau la alta dintre acţiuni, iar esenţa acestor zile se cam pierdea.