REVOLUŢIA DIN 1989, în documentele Ambasadei Poloniei. Ion Iliescu şi Silviu Brucan au cerut RUŞILOR ajutor militar

Ambasada Poloniei a publicat în premieră mesajele trimise de diplomaţii polonezi despre situaţia de la Bucureşti, în timpul revoluţiei din decembrie 1989. Potrivit acestor documente, Ion Iliescu şi Silviu Brucan, liderii de atunci, au vizitat Ambasada URSS şi au cerut ajutor din partea armatei ruşilor, pentru ca această să intervină în România.

Documentul a fost publicat pe pagina Facebook a Ambasadei Poloniei la Bugureşti, transmiote Digi 24. În primul mesaj, transmis pe data de 23 decembrie 1989, unul dintre diplomaţii polonezi relatează ceea ce i s-a spus de către un diplomat de la Ambasada URSS-ului la Bucureşti:

"În numele Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au solicitat ajutor militar Ambasadei URSS, pentru că singuri nu se vor descurca. Fără să aştepte răspunsul, FSN a anunţat la TV că Ambasada a promis ajutorul". Diplomatul precizează că URSS a răspuns că "sunt gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intervenţiei trupelor."

Diplomaţii polonezi de la Bucureşti îşi anunţau superiorii că au fost sunaţi de conaţionalii aflaţi în aeroport, dar şi că ruşii din capitala României se refugiaseră în sediul Ambasadei. Pe 24 decembrie, polonezii avertizau: "Deplasarea prin oraş este foarte periculoasă (se trage continuu, controale de către grupuri de tineri foarte nervoşi şi încordaţi), astfel încât contactele noastre cu alte ambasade sunt limitate".

Mesajele se succed cu rapiditate, sunt trimise chiar mai multe depeşe într-o singură zi şi se concentrează mai mult pe analiza evoluţiei Frontului Salvării Naţionale de la o structură nesigură, la una care acaparează tot mai mult puterea. Un alt mesaj din data de 24 decembrie precizează:

"Caracteristic: atac numai la "clica Nicolae Ceauşescu". FSN chemă la sprijinirea Armatei şi a Ministerului Afacerilor Interne şi a serviciului de securitate, care s-au declarat de partea poporului. În declaraţia FSN despre preluarea puterii se solicită ministerului să funcţioneze în mod normal. Asta înseamnă că miezul vechii structuri, deşi fără Nicolae Ceauşescu, a rămas neschimbat.", continuă analiza diplomaţilor polonezi.

Mesajele care au fost transmise de Ambasada Poloniei nu cuprind informaţii despre data de 25 decembrie, adică ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost judecaţi şi executaţi.