Revoluţia adreselor de Internet

Începând cu primele luni ale anului viitor, site-urile de Internet vor putea să îşi aleagă aproape orice extensie, cu riscul de a crea o avalanşă de nume care mai de care mai ciudate care vor duce, eventual, şi la conflicte juridice, relatează Le Figaro.

Această liberalizare le va permite internauţilor să creeze domenii cu nume de genul ".plăcere", ".violenţă" sau ".droguri", o adevărată revoluţie care este discutată la cea de-a 32-a reuniune internaţională a Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), instituţie care se ocupă de gestiunea numelor domeniilor.

În faţa pericolului de a da curs conflictelor juridice, preşedintele Icann, Paul Twomey, a expus patru criterii majore pentru a refuza un domeniu.

Astfel că, numele alese nu au voie să violeze drepturile mărcilor deja existente. De exemplu, ".apple" aparţine gigantului de electronice şi nu va putea fi utilizat de un alt organism. În acest sens, societăţile comerciale vor dori să îşi cumpere rapid mai multe adrese de Internet pentru a-şi proteja mărcile. Anul trecut, un număr record de 2.156 de plângeri, pe tema înregistrărilor abuzive a mărcilor ca domenii pe Internet, au fost depuse la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale.

În plus, un nou nume de domeniu nu va putea semăna cu altele deja existente, cum sunt ".kom", ".comm". De asemenea, va trebui ca numele să nu uzurpeze identitatea unei comunităţi religioase, de exemplu. Ca un ultim criteriu, Paul Twomey, precizează că extensiile care vor conduce la probleme de ordin public sau moral vor fi interzise.

În cazul în care două persoane vor dori să folosească acelaşi domeniu vor avea la dispoziţie trei luni pentru a-şi rezolva litigiul pe cale amiabilă, însă nu se ştie cine va arbitra disputa.

Cu toate că această revoluţie a domeniilor aduce foarte multe probleme juridice, Icann are cel mai mult de câştigat din punct de vedere financiar, pentru că această instituţie percepe o taxă pentru fiecare nume de domeniu vândut în lume, remuneraţie care repezintă 95% din cifra de afaceri a instituţiei.

(16:38)