Grăsimea brună, caracteristică nou-născuţilor, continuă să fie prezentă şi în organismul adulţilor şi poate fi activată dacă folosiţi mai puţin aerul condiţionat şi dacă beţi lichide reci, printre altele.
Încă de la naştere, grăsimea brună este prezentă în organismul uman în zona omoplaţilor şi a gâtului, având rol de a consuma depozitele de grăsime şi de a regla temperatura internă a corpului. Până acum cinci ani, cercetătorii credeau însă că grăsimea brună dispare la vârsta adultă, însă după o serie de experiemnte, au demonstrat că ea continuă să existe şi să aibă un rol activ în organismul adulţilor. Spre deosebire de "sora" ei galbenă, care creşte în volum dacă exageraţi cu mâncarea, grăsimea brună face exact contrariul: arde excesul de grăsimea pentru a genera căldură şi, implicit, pentru a menţine temperatura internă. Oamenii de ştiinţă spun că produce de 300 de ori mai multă căldură decât oricare alt organ. Femeile au o cantitate mai mică de grăsime brună decât bărbaţii. Iată câteva metode prin care vă puteţi activa grăsimea brună:
- Încercaţi să folosiţi cât mai puţin aerul condiţionat în casă şi în maşină. Dacă simţiţi că vă este răcoare, mai degrabă vă îmbrăcaţi mai bine.
- Adăugaţi ardei iute în mâncare, întrucât conţine capasaicină, un ingredient care s-a dovedit că activează grăsimea brună. Evitaţi sala de fitness, mai degrabă faceţi mişcare în aer liber: plimbări, ciclism, înot într-un bazin neacoperit.
- Consumaţi produse lacate slabe- iaurt, lapte, brânză- şi renunţaţi la alimentele foarte procesate, bogate în carbohidraţi şi grăsmi.
- Beţi apă şi sucuri reci. Studiile au arătat că lichidele reci vă ajută să vă menţineţi temperatura corpului la un nivel mai scăzut în timpul exerciţiilor fizice.