De trei săptămâni, medicii din Iaşi nu mai pot folosi aparatul modern pe care abia l-au primit, aşa că au revenit la învechitele teste de salivă. Prin această procedură este nevoie şi de două luni pentru punerea unui diagnostic, timp în care pacienţi rămân un pericol pentru cei din jur
Spitalul de Pneumologie din Iaşi are de trei săptămâni un aparat modern pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei, pe care nu l-a putut folosi pentru că nu a primit de la Institutul Marius Nasta din Bucureşti şi testerele necesare. Cei peste 500 de pacienţi din Iaşi, care şi-au făcut analizele în tot acest timp, au de aşteptat luni bune pentru diagnostic.
„Acest aparat ar fi stabilit diagnosticul pentru examenul microscopic într-o zi, iar pentru cultură în 30 de zile, or aşa trebuie să aşteptăm 3 zile pentru examen iar cultura trebuie să o aşteptăm 60 de zile. Deci dublu faţă de ceea ce oferă acest aparat”, a spus Adriana Sorete-Arbore, medic pneumolog, potrivit digi24.ro
„În două săptămâni am slăbit aproape 7 kg dacă stai 2 luni s-ar putea... nu mai eşti deloc”, a declarat Vasile Ursache, pacient. Medicii spun că riscurile pentru pacienţi sunt uriaşe. „Marea majoritate a pacienţilor cu tuberculoză sunt oameni malnutriţi, unii consumatori de alcool, toţi, aproape toţi fumători, o mulţime dintre dânşii au boli cronice pe astfel de teren tuberculoza merge foarte repede”, a spus Adriana Sorete-Arbore, medic pneumolog.
Testerele pentru depistarea TBC-ului sunt distribuite de Institutul de Pneumologie Marius Nasta din Bucureşti, unde este în plină desfăşurare o anchetă Ministerului Sănătăţii, legată chiar de licitaţia pentru cumpărarea testerelor. Managerii aveau de gând să plătească 3 milioane de euro, adică de peste 20 de ori mai mult, pentru produse mai puţin performante decât cele de pe piaţă, recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
„Imediat ce se termină acest control pe care corpul de control al ministrului îl efectuează în ţară vor fi achiziţionate kiturile şi vom trimite în centrele care au echipamente, deci inclusiv Iaşul. Dar am spus, probabil mai durează o săptămână, 10 zile ca să avem raportul comisiei”, a declarat dr. Gilda Popescu, manager Programul Naţional de Control al Tuberculozei. În Iaşi, în primele cinci luni ale acestui an, peste 360 de bolnavi au fost diagnosticaţi cu tuberculoză, cu 16 la sută mai mult faţă de anul trecut.