Revolta unei familii ținute în carantină: „Am încercat să fim oameni cerebrali și-am fost luați de proști”

O familie din Constanța, aflată în carantină la o secție a spitalului CFR din port, a fost nevoită să facă scandal și să trimită imagini din saloane pentru a demonstra în ce condiții sunt internați pacienții izolați.

Fără căldură și apă caldă. Cei cinci membri ai familiei, între care și doi copii, se întorseseră din Italia, unde veniseră în contact cu două persoane confirmate cu coronavirus. La sosirea lor în țară, deși avea condiții speciale de carantinare, Spitalul de Boli Infecțioase Constanta a refuzat să îi interneze.

Familia intoarsă din Italia se prezentase voluntar pentru a fi testată și luată în evidență. Coșmarul familiei de români a început în momentul în care a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, ca să anunțe că vine din Italia.

„La Spitalul de Boli Infecțioase ni s-a spus să așteptăm în mașină. Și-am așteptat câteva ore. Am cerut inclusiv să mergem la toaletă și nu ni s-a permis. Ne-am făcut necesitățile fiziologice lângă ghenele de gunoi din curtea spitalului” a povestit, prin telefon, doamna Elena.

     

După câteva ore li s-au luat temperatura și apoi au fost trimiși acasă. A doua zi, bâlbâielile au continuat. ”Ni s-a spus că nu ni se pot face testele și-am plecat acasă. Am încercat să fim oameni cerebrali și-am fost luați de proști”, spune femeia.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța ceruse între timp autorităților italiene să verifice dacă românii au stat în izolați la  domiciliu pe perioada șederii în Italia. Purtătorul de cuvân t al DSP Constanța, Loti Popescu, spune că ”în Italia au avut contact pe parcursul unei zile în aceeași casă cu două persoane care au fost depistate pozitiv cu coronavirus".

Abia atunci, membrii familiei au fost luați de acasă, din Constanța, și internați în carantină la Spitalul CF din port. Timp de patru zile au stat fără apă caldă și căldură, cu mucegai pe pereți, cu copiii dormind sub plapumi duble. S-au revoltat și au reclamat condițiile de internare.

După ce a aflat de situație, de pe Facebook, prefectul de Constanța, George Niculescu, a luat legătura cu reprezentanții DSP și cu conducerea spitalului unde sunt carantinate persoanele. La scurt timp, calorifele s-au încălzit, problema apei calde a fost rezolvată. Familia va rămâne în carantină  timp de 14 zile. Rezultatele primei testări a familiei carantinate au ieșit negative, urmează alte două testări.

În acest moment la Constanța, pe lângă cele cinci persoane aflate în carantină la spitalul din port, alte 190 de persoane sunt izolate la domiciliu.  Familia ar fi trebuit de fapt carantinată la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța însă conducerea unității a refuzat. Surse din administrație au declarat, în exclusivitate pentru EVZ, că abia după descinderea Corpului de Control al Ministerului Sănătății,  directorul unitătii, Stela Halichidis, a promis că spitalul va putea carantina 25 de persoane, dacă va fi nevoie.