Revoltă populară din cauza unui incinerator de deşeuri
- Adam Popescu
- 31 martie 2008, 03:00
Sătenii din comuna Lumina susţin că autorităţile locale au dat undă verde construcţiei fără să le ceară acordul.
Locuitorii din comuna constăn- ţeană Lumina sunt pe punctul de a se răscula de-a dreptul după ce s-au trezit peste noapte că la doi paşi de casele lor se construieşte un incinerator de deşeuri, cu o capacitate anuală de 1,2 milioane tone de reziduuri. Indignarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât localitatea se află la mai puţin de un kilometru distanţă de halda de fosfogips a combinatului Fertilchim, suspectată că ar avea un grad ridicat de radioactivitate. Oamenii din Lumina spun că incineratorul, denumit oficial „Hală industrială pentru sistem de incinerare ecologică a deşeurilor“, este construit fără ca ei să fi fost consultaţi. „Vor fi 600.000 de tone de cenuşă“ Astfel, la şedinţa de prezentare a bilanţului celor patru ani de mandat organizată ieri de primar, sătenii din Lumina au venit pregătiţi cu liste de semnături pentru anularea hotărârii de consiliu prin care se aprobase construcţ ia. În plus, localnicii solicită şi suspendarea lucrărilor de construcţie.
„Când l-am întrebat de ce a aprobat construcţia fără să ne ceară voie, primarul Ion Roman a spus că e comandă politică. Din punctul nostru de vedere aici va fi Copşa Mică. Deşeurile vor fi depozitate lângă incinerator, iar acolo vor fi 600.000 de tone de cenuşă rezultate din arderea cadavrelor, a deşeurilor sanitare, membre amputate şi câte şi mai câte“, spune indignat chiar vărul primarului Roman, Gheorghe Pârjol.
De altfel, oamenii se tem că cenuşa adusă de vânt se va depune chiar în vatra satului, aflată la 800 de metri distanţă de incinerator. În aplauzele aprobatoare ale publicului, localnicul Doru Dorobanţu a spus că nu vrea ca Cernobâlul să ajungă în comuna Lumina „din cauza unor bani pe care consilierii, şi nu numai, i-au băgat în buzunar“. „Am primit garanţii că nu e niciun pericol“ O localnică supărată le-a adus la cunoştinţă consătenilor că incineratorul a fost refuzat de Năvodari şi Ovidiu. „Dar nu vor putea construi nici aici, îi vom opri, avem tot dreptul şi ne pregătim să îi dăm în judecată“, a continuat femeia, hotărâtă. Expertul în probleme de mediu, Traian Petrescu, adus de primar pentru a le explica sătenilor că incineratorul este construit după normele europene, a fost dat afară cu huiduieli. „Într-adevăr vor fi incinerate deşeuri considerate periculoase, dar ele vor fi arse la temperaturi de 1.150 de grade Celsius şi nu prezintă niciun pericol pentru siguranţa publică“, a încercat să le explice Traian Petrescu. Încolţit de săteni, primarul a recunoscut că incineratorul poate produce disconfort prin miros sau eventuale substanţe toxice.
„Am primit garanţii de la cei de la mediu că nu e niciun pericol. Este o ofertă de afară şi este un avantaj, pentru că vin bani la buget, iar cu ei se dezvoltă comuna şi putem să facem alte realizări“, a mai încercat primarul Ion Roman să-i convingă pe săteni de avantajele pe care le presupune incineratorul cu pricina.