Oamenii de afaceri din Sicilia au hotarat sa nu mai plateasca taxa de protectie mafiotilor si, mai mult, sa elimine din federatia patronatelor italiene, Cofindustria, orice companie care incalca aceasta decizie.
Campaniile sporadice impotriva taxei de protectie nu sunt o noutate in Sicilia, dar miscarea patronilor reprezinta o adevarata revolta, intr-o regiune in care, la capitolul autoritate, Mafia face concurenta chiar statului italian.
Initiativa, scrie AFP, a venit la sfarsitul saptamanii trecute, din partea patronului unei companii de constructii, Andrea Vecchio, satul de solicitarile financiare ale „baietilor destepti”. Vecchio, care a pus deja decizia in practica, a avut si rezultate: mai multe amenintari cu moartea si doua atacuri ale mafiotilor in locurile unde firma sa isi desfasura activitatea. Omul de afaceri, care se afla sub protectia politiei, i-a scris si presedintelui Georgio Napolitano si a cerut chiar interventia armatei.
Cat costa o afacere
Suma totala a banilor adunati de Mafie din taxele de protectie ajunge la aproximativ 14 miliarde de euro in fiecare an, potrivit estimarilor facute de ramura siciliana a Cofindustria. Taxele platite de comercianti, cunoscute sub denumirea de „pizzo”, variaza in functie de marimea afacerii.
Spre exemplu, un vanzator stradal trebuie sa plateasca in jur de 60 de euro in fiecare luna, potrivit unui studiu al Universitatii din Palermo, citat de cotidianul „La Repubblica”. Acelasi studiu precizeaza ca proprietarii de magazine cotizeaza cu aproximativ 450 de euro, iar restaurantele si hotelurile de marime mica - cu 600 de euro. Firmele de constructii sau de intretinere a infrastructurii stradale sunt nevoite sa plateasca o taxa ceva mai mare. In jur de 17.000 de euro pentru fiecare obiectiv, cladire sau sosea.
AJUTOR
Armata nu intra pe terenul Mafiei
Premierul italian Romano Prodi a salutat initiativa Cofindustria, precizand ca lupta impotriva Mafiei poate fi castigata numai daca societatea civila reactioneaza. Prodi a respins insa ipoteza unei interventii a armatei in Sicilia, asa cum au solicitat oamenii de afaceri din zona. Armata italiana nu a mai fost trimisa in Sicilia din 1992, cand doi judecatori anti-Mafia, Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, au fost asasinati in urma unor atacuri care au socat intreaga tara.