Groapa de gunoi de la Glina ar putea fi redeschisă, după ce în anul 2018 a fost închisă de autoritățile de mediu. În prezent, se dorește ca la Glina să fie amplasată o stație de sortare, iar localnicii se tem că acest lucru va însemna revenirea mirosurilor pestilențiale, dar și a focarelor de infecție. Care este replica oficialilor de la Ecorec
UPDATE: După apariția articolului, oficialii de la Ecorec au oferit un drept la replică pe care îl redăm integral:
„În data de 03.06.2022 ANPM a publicat decizia de emitere a autorizației de mediu pentru ECOREC S.A. în scopul desfășurării activității de sortare a deșeurilor și recuperarea a materialelor reciclabile la nivel național și la punctul de lucru din Șoseaua de Centură, nr. 2, Popești Leordeni, Ilfov.
Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la o presupusă autorizare a depozitului de deșeuri Glina, precizăm că activitatea autorizată prin decizia din 03.06.2022 nu privește activitatea depozitului de deșeuri Glina și se referă doar la activitatea instalației de sortare existentă pe amplasament. Având în vedere codurile CAEN aferente activităților pentru care a fost solicitată autorizația, nici decizia luată de ANPM și nici autorizația de mediu care urmează a fi emisă nu acordă dreptul desfășurării activității de eliminare a deșeurilor în depozitul pentru deșeuri Glina.
Decizia de emitere a autorizației a fost luată în conformitate cu prevederile OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată prin Legea nr. 265/2006 și a prevederilor OM nr.1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, după parcurgerea integrală a procedurii, respectiv analiza documentelor, verificarea amplasamentului și a dotărilor, completarea/clarificarea aspectelor necesare. Decizia a fost făcută publică pe site-ul ANPM, la sediul ECOREC S.A. și prin mediatizare în presă.
Ca urmare a acestei decizii, ECOREC SA nu va desfășura activitate de eliminare a deșeurilor pe amplasamentul autorizat “în Depozitul pentru deșeuri Glina”, subiectele precum “deschiderea/redeschiderea gropii de gunoi Glina” sunt nefondate și promovate artificial în scopul denigrării societății și a blocării activității.
Activitatea care va fi desfășurată după obținerea autorizației de mediu, presupune sortarea deșeurilor municipale și a celor provenite din construcții și demolări. În urma sortării, fracțiile de materiale reciclabile dar și deșeurile rezultate vor fi evacuate din incinta stației de sortare și a amplasamentului către operatori autorizați.
Remarcile reprezentanților autorității locale sunt tendențioase și încalcă obligațiile care le revin acestora prin contractul de administrare acordat subscrisei în vederea desfășurării activității și administrării depozitului Glina. Reamintim acestora că Primăria Popești Leordeni a aprobat prin hotărâre de consiliul local implementarea proiectului și și-a asumat respectarea obligațiilor contractuale ce îi revin dar și faptul că nu se va ingera în activitățile specifice ale ECOREC S.A..
În conformitate cu dispozițiile contractului dintre părți, ECOREC S.A. este împuternicit de drept în toate situațiile juridice în fața tuturor autorităților și poate solicita și obține orice avize, acorduri, autorizații necesare desfășurării activității și nu are nevoie de avizul din partea Primăriei Popești Leordeni, cum fals susțin reprezentanții acesteia.
În prezent, România se află în procedura deschisă de infringement pentru neîndeplinirii obligațiilor privind gestionarea deșeurilor, datorită faptului că nu asigură pretratarea și sortarea deșeurile generate neatingând țintele de reciclare asumate. Drept consecință, România plătește deja la bugetul UE taxa pentru plasticul nereciclat urmând ca în scurt timp să înceapă să plătească penalitatea pentru neatingerea acestor ținte și neîndeplinirea obiectivelor asumate. Penalitățile vor fi plătite de către primăriile care nu au îndeplinit țintele de reciclare și nu au reușit să asigure devierea deșeurilor de la eliminare finală, si implicit de către cetățeni, prin urmare autorizarea acestei activități, de sortare și recuperare a deșeurilor, este cu atât mai importantă și necesară.
Autorizarea ECOREC SA pentru desfășurarea activității de sortare și reciclare a deșeurilor poate reprezenta o soluție pentru criza deșeurilor din Bucuresti – Ilfov și este o alternativă pentru administrațiile locale din municipiul București la modalitatea actuală de gestionare a deșeurilor și la monopolul instituit. Prin funcționarea stației de sortare se vor întoarce în circuitul economic cca 50% din deșeurile care vor fi supuse tratării, acestea fiind reciclate și valorificate prin operatorii autorizați, devenind materie primă pentru noi produse. Fracția care nu va putea fi valorificată va pleca din incinta stației de sortare și a amplasamentului pentru eliminare la operatorii autorizați.
Referitor la acuzațiile cu privire la un presupus pericol de îmbolnăvire reamintim că DSP Ilfov a confirmat prin comunicarea indicatorilor statistici de sănătate publică că în zona depozitului de deșeuri Glina se înregistrează valori normale ale morbidității comparabile cu valori caracteristice celorlalte localități din județ, astfel toate aceste acuze sunt nefondate și scoase din context.
Mai mult în jurul depozitului Glina este instituită prin lege o zonă de protecție sanitară de 1000 de metri în care se aplică interdicția de construire a imobilelor cu destinație de locuință. Vinovate de situațiile de incompatibilitate a funcțiunilor care au apărut în timp între diverse obiective/imobile și depozitul de deșeuri Glina sunt în mod exclusiv autoritățile locale care nu au respectat legislația și normele urbanistice care impun respectarea limitei de protecție de 1000 de metri în jurul depozitului și stabilirea interdicției de construire.
În cei 21 ani de funcţionare a societății ECOREC S.A., autoritățile cu atribuții de control nu au constatat vreo încălcare a actelor de reglementare pentru activitatea desfășurată de ECOREC S.A..
Niciun cetățean și nici o instituție nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu activitatea care va fi desfășurată, ECOREC S.A. garantează că în urma activității nu vor fi depozitate deșeuri în amplasament iar activitatea în integralitate nu va genera niciun fel de disconfort comunităților învecinate”, se precizează în dreptul la replică.
Mulți ani, locuitorii din Popești Leordeni și Glina, în special cei care locuiesc în vecinătatea gropii de gunoi, au trăit un coșmar. Focarele de infecție care le puneau sănătatea în pericol, mirosurile fetide de la gunoaiele depozitate aici, le-au marcat existența. De aceea, închiderea acestui depozit de deșeuri a fost motiv de sărbătoare locală.
Ani de zile, mii de oameni din comunele Popești-Leordeni și Glina s-au aflat în pericol de îmbolnăvire. Aceştia au fost obligati sa traiasca zi de zi cu mirosul insuportabil cauzat de emanațiile miilor de tone de deșeuri de tot felul.
După patru ani, însă, oamenii se tem că acest coșmar va reveni. Reprezentații Agenției Naționale de Protecție a Mediului intenționează să avizeze deschiderea unei stații de sortare a deșeurilor care va fi amplasată fix pe terenul gropii de gunoi.
Decizia celor de la Agenției Naționale de Mediu a inflamat spiritele în zonă, provocând un imens scandal.
Astfel, în timp ce reprezentanții Agenției Naționale de Mediu spun că totul este în regulă și că avizul dat arată că nu vor fi probleme, autoritățile locale spun altceva. Primăria susține că se dorește redeschiderea focarului de infecţie, după cum relatează Antena 3.
Autoritățile se opun redeschiderii gropii de gunoi
Autoritatile din Popești Leordeni, dar și localnicii se tem că sănătatea lor afectată de înființarea unei stații de sortare a deșeurilor. Ei cred că, în spatele acestei decizii se află dorința de redeschidere a focarului de infecție de la Glina.
Primarul din Popești Leordeni, Petre Iacob, i-a transmis președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului toate nemulțumirile sale. El a spus că va contesta avizul dat de instituție, în conformitate cu prevederile legale, în termen de 15 zile.
„Eu apăr interesele acestui oraș, eu am copii, am nepoți, știu prin ce au trecut riveranii. Fac afirmația cu tărie: cât voi fi primarul acestui oraș, groapa nu se va mai redeschide”, a transmis primarul Petre Iacob, conform sursei citate mai sus.
Incendiu la un depozit de deșeuri din Glina
De menționat că, în urmă cu două luni, în comuna Glina, a izbucnit un incendiu puternic, la un depozit de deșeuri. Incendiul a degajat o coloană de fum foarte mare și foarte densă, iar pompierii au intervenit cu nouă mașini autospeciale de stingere. Focul a fost oprit după mai multe ore.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU București, focul a cuprins mai multe caroserii de mașini care urmau să fie dezmembrate.
„Incendiu la un centru de colectare şi reciclare deşeuri în Glina. Ard caroserii de autoturisme şi material lemnos”, a transmis, miercuri, ISU Bucureşti Ilfov.