Victor Ilie, deputat USR-PLUS, susţine că dacă SIIJ nu se desfiinţează în forma dorită de USR-PLUS, atunci partidul condus de Dan Barna şi Dacian Cioloş ar trebui să iasă de la guvernare, confirmând tensiunile din interiorul coaliţiei.
"UDMR, prin această poziţionare, dă un vot de blam DNA-ului. Acesta este amendamentul. Nu vorbim de filozofie, poziţia magistraţilor, etc, lucrurile sunt simple. Am aşteptat şi mesajul Comisiei de la Veneţia, care ne spune că nu există niciun motiv pentru existenţa unei secţii specializate care să se ocupe doar de magistraţi. Specializarea se face pe tipul de infracţiuni. Corupţia merge la DNA, e clar!", a spus Victor Ilie la Antena 3.
Întrebat dacă USR-PLUS va ieşi de la guvernare dacă SIIJ nu se desfiinţează, ci trece la Parchetul General, aşa cum vrea UDMR, deputatul a răspuns ferm.
"Este un proiect mic faţă de toate legile justiţiei, dar dacă nu vom reuşi să avem consens în coaliţie pe acest lucru important, dar punctual, este clar că poziţionarea noastră în coaliţia de guvernare nu ar mai avea niciun sens. Eu personal nu voi mai susţine rămânerea la guvernare, în condiţiile în care nici pe o chestiune stabilită în scris nu ne înţelegem. Programul de guvernare al coaliţiei, nu al USR-PLUS, stabileşte că trebuie desfiinţată această secţie. Dacă nu ne înţelegem nici pe acest lucru, e clar că nu avem ce să căutăm împreună la guvernare", a concluzionat Victor Ilie.
Dan Barna, despre amendamentul UDMR: E toxic
Luni, înaintea ședinței de coaliție, Dan Barna a susținut o declarație de presă. Vicepremierul a declarat în fața jurnaliștilor, cu privire la amendamentul UDMR, prin care vrea să mute SIIJ la Parchetul General, că este ”toxic” și ”de neacceptat”.
”Acest amendament toxic prin care mută SIIJ la Parchetul General este de neacceptat. Atâta timp cât nu găsim o soluție, o sesiune specială în Parlament este prematură”, a declarat Dan Barna, luni.
De asemenea, vicepremierul a precizat că ”suntem în fața unei negocieri foarte complicate. Obiectivul este de a găsi o soluție de deblocare a SIIJ, vom vedea dacă vom ajunge la un consens”.
”Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor, o mutăm la Parchetul General. (...) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (...) este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.