Crescătorii de animale din Mihai Kogălniceanu (Constanţa) au vărsat tot laptele în stradă, nemulţumiţi de preţurile pe care le oferă procesatorul, un concern multinaţional. Ei spun că dejecţiile din fabrică le-au otrăvit pârâul şi nu mai pot adăpa animalele, iar Garda de Mediu nu ia nicio măsură.
Revoltă a crescătorilor de animale din comuna Mihail Kogălniceanu împotriva conducerii fabricii de procesarea a laptelui din localitate. Oierii s-au enervat atât de tare că cei din conducerea fabricii le-au închis poarta în nas încât au deversat pe jos sute de litri de lapte din bidoanele de aluminiu.
„Noi luăm 90 de bani pe litru iar ei îl vând de 3-4 ori mai scump”
Răscoala a luat amploare când, în locul directorului, a apărut o armată de poliţişti care i-a gonit din faţa fabricii pe motiv că „aleea este domeniul privat al fabricii şi dacă nu plecaţi, folosim forţa”. Protestatarii s-au retras la şosea.
„Bătaie de joc, când era Valvis şef, era bine, făcea contracte de colectare cu noi, ne plătea. Acum au venit nişte francezi, s-au tot schimbat, nu se mai fac contracte, se merge pe promisuni”, strigau oierii. Oamenii se plâng că în toamna trecută li s-a spus să nu vândă laptele din primăvară în altă parte şi vor primi mai mult pe litru. Acum, după ce au respins alte oferte, au aflat că li se oferă doar 90 de bani pe litrul de lapte de vacă şi 2,4 lei pe cel de oaie, „când ei îl vând de 3-4 ori mai scump”.
Francezii au transmis: „Nu facem târguieli sub presiune”
Sosit la faţa locului, primarul Valer Mureşan s-a oferit să intermedieze conflictul dar, după discuţiile cu şefii din fabrică, a ieşit şi a anunţat că „responsabilii nu lucrează sub presiunea străzii şi până săptămâna viitoare închid centrul de colectare a laptelui de la crescătorii de animale din Mihail Kogălniceanu”. Şi a mai transmis că „francezii nu dau mai mult de 2,5 lei pe litrul de lapte de oaie”.
Neavând cui să mai vândă, protestatarii sunt decişi să vină zilnic în faţa fabricii şi să arunce sutele de tone de lapte. „Ne-au minţit să nu-l dăm în altă parte, dacă nu ne minţeau nu mai vindeam mieii, ne făceam alte calcule, făceam brânză şi o comercializam mai bine”.
Chimicalele din fabrică au otrăvit pârâul satului
Supăraţi, oamenii au început să dezvăluie că „brânza de capră vândută în supermarketuri cu 30 de lei kilu este de fapt amestecată cu brânză de vacă pentru că, la colectare, ne cer să amestecăm laptele”.
Oierii au acuzat autorităţile că sunt mână în mână: „Dereaua (pârâul - n.r.) satului, în care francezii deversează dejecţiile de la procesare, pline cu substanţe toxice, nu mai poate fi folosită pentru adăparea animalelor, ne-au murit zeci de oi şi vaci, otrăvite, nimeni nu vede, suntem nevoiţi să cumpărăm apă cu cisternele şi să o aducem pe izlaz”.
Asociaţia crescătorilor de animale din Mihail Kogălniceanu a făcut ieri încă o sesizare la Garda de Mediu Constanţa şi va face plângere penală împotriva fabricii din localitate deoarece, cu excepţia primilor doi ani, ar colecta laptele fără un contract scris cu ei.
Reprezentanţii fabricii au refuzat să discute cu EVZ, dar au transmis prin intermediari că funcţionează legal. „Brânza de capră vândută în supermarketuri cu 30 de lei kilu este de fapt amestecată cu brânză de vacă pentru că, la colectare, ne cer să amestecăm laptele.” Ciobanii din Constanța care au protestat în fața procesatorului