Revolta celor mai prost plătiți angajați din economie

Poșta Română este poate singura companie de stat în care salariații primesc lunar o sumă mai mică decât venitul minim. Managementul le-a impus contracte part-time, deși lucrează opt ore pe zi.

Miile de angajați ai Poștei, care au protestat ieri în Capitală, au venit din toate colțurile țării. „Talpa” uneia din cele mai mari companii de stat, oamenii care livrează pensiile și corespondența sunt poate cei mai săraci angajați ai țării.

EVZ a stat de vorbă cu câțiva dintre ei, pentru a vedea ce probleme au. Cea mai mare dintre ele este volumul exagerat de muncă. Angajații de acum au preluat și munca persoanelor disponibilizate anul trecut. În plus, zilnic merg mai mult de 10– 15 kilometri pe jos și, deși au în spate zeci de ani în serviciul Poștei, duc de mai bine de cinci ani aceiași bani puțini acasă.

„Am 900 de lei, după o mulțime de ani de muncă. Mai mult, unii factori au fost trecuți pe posturi de agenți poștali și salariul le-a scăzut”, ne spune Ioan M., unul din factorii poștali din județul Constanța. Dacă un factor primește 200 de euro, directorul general, Ion Smeeianu, are un salariu de 5.000 de euro, de 25 de ori mai mare.

Plătiți part-time pentru normă întreagă

„Luna trecută am primit 75% din salariu, deși am făcut norma întreagă”, ne-a declarat Simona P., diriginte de oficiu poștal din județul Constanța. Anul trecut, managementul, ca să scadă fondul de salarii, a introdus serviciile part – time. Circa 2.200 de angajați și-au văzut timpul de lucru redus pe hârtie cu 50% sau cu 25%. În realitate, pentru că volumul de muncă a fost mare, ziua de lucru a factorilor și diriginților de la Poștă fost tot de 8 ore, spune Simona P.

Lipsa echipamentelor

Nici soarta celor care lucrează oficial cu normă întreagă nu este mai ușoară. Deși angajații, în special cei care merg pe teren, muncesc în plus, diriginții sunt obligați ca la normare să ia în calcul doar programul stabilit, respectiv opt ore pe zi, deși în zilele de livrare a pensiilor se lucrează și 12 ore. Mai mult, din bruma de bani câștigată trebuie să plătească și echipamentul: încălțăminte, îmbrăcăminte și genți. „La oraș mai primesc echipament, dar la sate deloc”, ne spune un alt poștaș.

Continuă restructurarea?

„Pe surse” se vorbește despre noi disponibilizări anul acesta. O dirigintă din Buzău, lansează și o cifră: „am auzit că vor fi 5.000 de posturi”. Întrebată care este sursa informației, se eschivează: „așa au citit unii și alții pe net, nimic oficial”.

Cert este că zvonul a ajuns la majoritatea angajaților. Un factor poștal ne face un calcul din care rezultă că sunt și posturi în plus: „Suntem 11.000 de factori în orașe, 8.000 la sate, deci în total 19.000, iar Poșta are 27.000 de angajați. Restul de șapte, opt mii, ce fac?”, se întreabă acesta retoric. Potrivit sindicaliștilor, fondul de salarii va scădea cu 20% în 2014.

Ce spune managementul

Mangementul susține că disponibilizările au fost susținute de sindicate, care acum însă protestează pentru a-și întări poziția în ochii salariaților. „Anul trecut, chiar sindicaliștii spuneau că sunt circa 4.000 de salariați în plus”, a declarat pentru EVZ Dan Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Poștei. Salariații spun însă că s-a plecat de unde era deficit de personal. Deși normal ar fi fost să se stabilească personalul în exces și apoi să se concedieze, purtătorul de cuvânt al Poștei ne-a declarat că acum, la aproape 6 luni de la concedieri, se face o evaluare și ar putea urma angajări.

Sindicaliștii care au demonstrat ieri reproșează directorului general și echipei acestuia și că nu au îndeplinit aproape niciunul din obiectivele propuse, cum ar fi transformarea Poștei în broker de asigurări și servicii bancare. Dan Dumitrescu spune însă că se lucrează la ambele obiective. Principalele revendicări de ieri ale poștașilor au fost schimbarea echipei de conducere și creșterea salariilor.

Calendarul protestelor

Anul trecut, peste 4.000 de angajați au părăsit Poșta în cadrul programului de concedieri colective și plecări voluntare. Ieri, după câteva ore de proteste, angajații au primit promisiunea că o echipă guvernamentală va discuta cu ei. Pe 13 mai va avea loc o grevă japoneză în toate oficiile poștale din țară, iar pe 15 mai acțiuni de protest la sediile poștale. Pe 16 mai, 100 de sindicaliști ar putea intra în greva foamei.