Germania ar trebui să ajungă la un consens în cadrul guvernului că un furnizor de telecomunicații reprezintă o amenințare la adresa securității naționale pentru a-i exclude echipamentele din rețelele naționale 5G, conform unui proiect legislativ consultat de Reuters vineri.
Condițiile în care va funcționa acest proces este crucial pentru stabilirea pe viitor dacă compania chineză Huawei va fi exclusă sau nu.
Proiectul urmărește să ajună la un numitor comun între cancelarul Angela Merkel, care favorizează relații comerciale strânse cu China, și partenerii ei de coaliție din Partidul Social Democrat (SPD), care, conduși de ministrul de externe Heiko Maas, susțin o abordare mai dură.
Cea mai recentă versiune a legii germane privind securitatea IT încearcă să rezolve problemele prin crearea unui comitet permanent format din reprezentanți ai Cancelariei și ai ministerelor de interne, economiei și afacerilor externe care să funcționeze prin consens.
În cazul în care acest comitetul de lucru nu va reuși să ajungă la o înțelegere comună, problema va fi transmisă miniștrilor. Dacă tot nu se poate ajunge la un acord, tema va intra în procedura de soluționare a litigiilor a guvernului german.
Procesul complex înseamnă că, în cazul Huawei, orice interdicție potențială ar necesita atât dovezi clare, cât și convingere politică copleșitoare și unanimă că echipamentele companiei prezintă riscuri de securitate.
O astfel de abordare ar reprezenta o victorie pentru Huawei. Ar fi, de asemenea, o veste bună pentru trei mari operatori de telefonie mobilă din Germania - Deutsche Telekom DTEGn.DE, Vodafone VOD.L și Telefonica Deutschland O2Dn.DE - care se bazează pe Huawei și spun că înlocuirea echipamentelor sale ar costa miliarde.
Conform Reuters, o sursă guvernamentală a declarat că ultima variantă a textului inițiativei ar trebui să ajungă în cabinetului Merkel pentru aprobare în decembrie. În trecut, preluările în presă ale diferitor forme ale proiectului au afectat negocierile din coaliția guvernamentală cu privire la textul acestuia.
Sursa: Reuters