Fostele state comuniste din Uniunea Europeană au vândut companiile de stat, dar eşecurile repetate pe care le-a cunoscut România în încercarea de privatizare a lăsat ţara cu un sector public uriaş şi ineficient, care creşte decalajul dintre aceasta şi vecinii săi, scrie Reuters.
România a vândut zilele trecute un pachet de 15% din Transelectrica pentru circa 37,7 milione de euro, ceea ce a deschis calea spre alte vânzări care ar putea aduce aproape două miliarde de dolari, adică aproximativ un procent din PIB.
Vânzarea urmează aceleia a minei de cupru, ceea ce este un semnal că actuala coaliţie este dispusă să renunţe la participaţiile statului în alte companii, de asemenea.
"Acesta este un început bun, dar în cele din urmă termenii care vor defini următoarele oferte şi sentimentul pieţei va decide succesul acestor vânzări", a spus Radu Crăciun, director de investiţii al Eureko Pensii, pentru Reuters.
"Exemplul Transelectrica este mai degrabă o încurajare pentru autorităţile române că piaţa de capital chiar funcţionează şi poate fi folosită ca o alternativă de finanţare", a mai spus acesta.
Statul va încerca din nou vânzarea pachetului pe care îl deţine la Petrom, companie ca cărei participaţie majoritară aparţine OMV. Vânzarea pachetului ar putea aduce circa 600 de milioane de dolari, dacă se iau în calcul preţurile actuale, iar vânzarea a 10% din Transgaz alte 80 de milioane de dolari, mai scrie Reuters.
Participaţiile în companiile Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz ar putea aduce prin vânzare circa 880 milioane de euro. Toate aceste vânzări reprezintă, cumulate, circa un procent din PIB-ul României, mai scrie Reuters.