Reuniune istorică a miniştrilor afacerilor externe ai UE la Kiev. „Suntem mai uniți și mai solidari ca niciodată cu poporul ucrainean”, a declarat șefa diplomației belgiene, la eveniment.
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene s-au întâlnit luni la Kiev, o „întâlnire istorică” menită să exprime „solidaritatea” cu această țară aflată în fața invaziei ruse, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell, citat de La Libre Belgique.
„Îi convoc astăzi pe miniștrii de externe la Kiev, prima întâlnire a tuturor celor 27 de țări membre în afara UE”, a arătat dl Borrell pe X (fostul Twitter).
Bilanțul de la Kiev
Acest consiliu va permite celor 27 să facă un bilanț al situației de pe teren și al sprijinului Uniunii Europene, în prezența președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Miniștrii vor discuta și despre modalitățile de implementare a planului de pace în zece puncte anunțat de președintele ucrainean la summitul G20 din noiembrie 2022. Un plan de pace pe care Belgia îl sprijină pe deplin, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului belgian al Afacerilor Externe.
„Un eveniment istoric”
„Este un eveniment istoric, pentru că, pentru prima dată, ne întâlnim în afara (...) granițelor Uniunii Europene -- dar în cadrul viitoarelor granițe ale Uniunii Europene”, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kouleba, primindu-i pe omologii lui la Kiev.
Șefa diplomației belgiene, Hadja Lahbib, participă la călătorie. „La mai bine de un an și jumătate după declanşarea războiului de către Rusia, suntem mai uniți și mai solidari ca niciodată cu poporul ucrainean”, a declarat ea într-un comunicat.
Reuniunea de la Kiev, sub semnul războiului
„Orice război se încheie în jurul unei mese a negocierilor. Trebuie să ne asigurăm că atunci când va veni momentul, Ucraina se va afla într-o poziție de forță.
Scenariul cel mai rău ar fi ca agresorul, Rusia, să-și impună obiectivele și ca astfel de declarații de război să poată să se mai producă pe continentul european.
Acest război ne afectează pe toți în viața de zi cu zi, a produs mii de refugiați răspândiți în cele patru colțuri ale Europei și a destabilizat continentul semănând insecuritate. Ucraina nu este singura vizată, ţări ca Moldova, Georgia sunt de asemenea ameninţate de expansionismul Rusiei”, a adăugat ea.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)